Hlavní obsah

Zemřel podobně jako Floyd. Při zatýkání se v New Yorku udusil černoch

– Rochester
Novinky, Michal Sobotka

Po spravedlnosti volá rodina Afroameričana Daniela Prudea. Ten už v březnu zemřel ve městě Rochester v americkém státě New York po zásahu policie podobným způsobem jako George Floyd v Minneapolis o dva měsíce později. Rodina nyní poskytla skrze svého právníka záběry z kamer policistů. Žádá, aby strážníci byli propuštěni ze služby a obžalováni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policisté navlékli zadrženému na hlavu kapuci a přitlačili mu obličej na zem Video: Rochester Police Department via Roth & Roth LLP, AP

 
Článek

Prudeovi incident zveřejnili až tuto středu odpoledne na tiskové konferenci.

Daniel Prude trpěl blíže nespecifikovaným duševním onemocněním. V březnu letošního roku zavolal jeho bratr Joe na rochesterskou policii a žádal o pomoc, protože Daniel se přibližně ve 3 hodiny ráno procházel nahý ulicemi města.

Policie po příjezdu na místo namířila na muže elektrický paralyzér. Strážníci Prudeovi přikázali, aby si lehl na zem a dal si ruce za záda, což muž okamžitě učinil. Policisté ho následně spoutali.

Foto: Profimedia.cz

Tzv. spit hood, kterou měli policisté Prudeovi nasadit

Zhruba po čtyřech minutách se měl Prude pokusit zvednout ze země a začít na strážníky plivat, údajně se i pozvracel. Strážníci mu proto přes hlavu nasadili speciální vak (tzv. spit hood), kvůli kterému se zatčenému hůře dýchalo.

„Začal zvracet, ale teď se zdá, že vůbec nedýchá a je studený,“ měl říct jeden ze strážníků. Ti nakonec zavolali záchranku a snažili se muži neúspěšně poskytnout první pomoc.

Američtí policisté zastřelili dalšího černocha. V Los Angeles jel nelegálně na kole

Amerika

Prude byl oficiálně prohlášen za mrtvého 30. března, týden po tomto incidentu.

„Volal jsem policii, aby se bratrovi dostalo pomoci, a ne lynčování. Zabili jste bezbranného černocha. Zabili jste bratra, syna, strýce,“ uvedl na středeční tiskové konferenci Joe Prude.

Zásah policie trval podle vyjádření rodiny přibližně 11 minut. Video s několika záběry poskytla rodina stanici CNN, ta jej nicméně dosud nezveřejnila. Agentura AP poskytla z celého zatčení přibližně dvouminutové video.

Získat záběry „trvalo měsíce“

Proč rodině trvalo přes pět měsíců, než zveřejnila celý incident? Její právník Elliot Shields jako důvod uvedl, že sehnání záběrů z kamer na vestách policistů „trvalo měsíce“.

Prokurátorka státu New York Letitia Jamesová označila smrt Prudea za tragédii a řekla, že bylo zahájeno vyšetřování. Trojice policistů, kteří se zúčastnili zatčení, zatím zůstává ve službě.

Lidé v Minneapolis se vydali rabovat po zastřelení černocha. Jak se ukázalo, zabil se sám

Amerika

Rochesterské noviny Democrat and Chronicle získaly pitevní zprávu, ve které se uvádí, že příčinou smrti byly „komplikace asfyxie (dušení) při omezování tělesné síly“. Jednou z příčin těchto komplikací byla podle reportu také „silná halucinogenní droga“.

V Rochesteru se po tiskové konferenci vydalo do ulic několik lidí protestujících proti rasismu a policejním metodám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám