Hlavní obsah

Zemřel otec jazzrockové fúze Larry Coryell

New York

Americký jazzový kytarista Larry Coryell, který stál na konci šedesátých let u zrodu jazzrockové fúze, zemřel v neděli ve věku 73 let v newyorském hotelu. Podle manažera zemřel přirozenou smrtí. Skupina The Free Spirits, ve které hrál v druhé půlce šedesátých let, je považována za první jazzrockovou kapelu.

Foto: Profimedia.cz

Larry Coryell na snímku z roku 2012

Článek

Na konci šedesátých let hrál Coryell, který se narodil 2. dubna 1943 v Texasu a vyrostl v Seattlu, s vibrafonistou Garrym Burtonem. Na jazzrockové scéně se etabloval v roce 1970 s deskou Spaces, kterou nahrál s instrumentálním kolegou Johnem McLaughlinem, klavíristou Chickem Coreou, kontrabasistou českého původu Miroslavem Vitoušem a bubeníkem Billym Cobhamem. V roce 1972 založil jazzrockovou kapelu Eleventh House.

V sedmdesátých letech, která byla jazzrocku zaslíbená, ale dal Coryell pod vlivem východní hudby přednost komornějšímu projevu a nějakou dobu dokonce hrál jen na akustickou kytaru, než se na konci dekády vrátil opět k elektrice a v roce 1978 nahrával s Milesem Davisem.

Pak mu učarovalo flamenco, v roce 1979 se stal členem kytarového tria, kde hrál s McLaughlinem a španělským kytaristou Pakem de Lucía, v kapele ho ale musel nahradit kvůli problémům s drogami Al di Meola.

Flamenco se objevilo i na jeho desce se Stephanem Grappelim Young Django a také na albu Boléro, kde se objevily i vlivy vážné hudby, které se věnoval i na albech Le Sacre du Printemps a L’Oiseau de Feu či Four Seasons.

V polovině 80. let se vrátil k elektrické kytaře a hrál třeba s basistou Bunnym Brunelem a v obnovených Eleventh House s bubeníkem Alphonsem Mouzonem.

Coryell vystoupil několikrát v ČR, mimo jiné v roce 1995 v Přerově, o dva roky později v Hradci Králové, v roce 2004 se představil v Divadle u hasičů. [celá zpráva]

Ještě o víkendu absolvoval Coryell dva koncerty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám