Hlavní obsah

Zemřel kongresman John Lewis, osobnost hnutí za občanská práva

Novinky, ČTK, bož

Ve věku 80 let zemřel v pátek dlouholetý demokratický poslanec americké Sněmovny reprezentantů za stát Georgia John Lewis. Patřil ke klíčovým postavám amerického hnutí za občanská práva a rovnoprávnost. Úmrtí potvrdila předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová. Lewis na konci loňského roku oznámil, že má pokročilou rakovinu slinivky břišní.

Foto: Lawrence Jackson, ČTK/AP

Lewis byl průkopníkem občanského hnutí a blízký spolupracovníka nejznámějšího bojovníka za práva černochů Martina Luthera Kinga.

Článek

Na sociálních sítích mu v noci na sobotu vzdávali hold zástupci Demokratické i Republikánské strany.

Agentura AP zesnulého černošského politika označila za „lva občanskoprávního hnutí” a připomněla, že v roce 1965 Lewise, který ve svých 25 letech kráčel v čele jednoho z protirasistických pochodů v Alabamě, pořádkové složky málem ubily k smrti. Televizní záběry tehdejší policejní brutality pomohly odhalit veřejnosti rasový útlak na americkém jihu a přispěly k rozšíření odporu proti rasové segregaci.

Lewis byl podle agentury Reuters průkopníkem občanského hnutí, agentura AFP připomíná jeho blízkou spolupráci s nejznámějším bojovníkem za práva černochů Martinem Lutherem Kingem. Jako jeden ze zakladatelů studentského aktivistického sdružení SNCC pomáhal v roce 1963 uspořádat „Pochod na Washington”, při němž King pronesl památný projev obsahující slova: „I have a dream” (mám sen). Podle zpravodajského webu BBC po Lewisově smrti už není naživu nikdo z lidí, kteří tehdy ke statisícům účastníků promluvili.

Foto: White House, Reuters

Tehdejší prezident Obama s Johnem Lewisem v roce 2015 při padesátém výročí lidskoprávních pochodů ze Selmy do Montgomery.

Lewis se také osobně účastnil aktuálních protestů proti policejní brutalitě a systémovému rasismu. Na začátku června se za pomoci vycházkové hole prošel s washingtonskou starostkou Muriel Bowserovou po ulici s obřím žlutým nápisem Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

Kongresmanem byl Lewis déle než 33 let. Poprvé byl zvolen v roce 1986, kdy ve svém volebním obvodu získal tři čtvrtiny hlasů, zatímco čtvrtina připadla jeho republikánskému soupeři. V pozdějších volbách dvakrát získal více než 99 procent hlasů a pětkrát 100 procent, naposledy při posledním zvolení v roce 2018.

Dvacet kongresmanů chce ignorovat Trumpovu inauguraci

Amerika

V lednu 2017 se Lewis rozhodl bojkotovat inauguraci nového prezidenta Donalda Trumpa, který podle kongresmanových slov není „zákonnou hlavou státu”, neboť mu prý ke zvolení dopomohli hackerskými útoky Rusové. K Lewisovu gestu se připojily více než dvě desítky členů Kongresu USA z řad demokratů.

Tisková mluvčí Bílého domu nicméně kongresmana v sobotu na Twitteru označila za „ikonu hnutí za občanská práva”, jejíž odkaz nebude nikdy zapomenut.

Obdiv Lewisovi v noci na dnešek vyjadřovali i republikánští politici. Někdejší prezidentský kandidát, bývalý guvernér státu Massachusetts a současný senátor Mitt Romney uvedl, že Amerika potřebuje „takové muže neochvějných principů”.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Ve věku 80 let zemřel v pátek dlouholetý demokratický člen americké Sněmovny reprezentantů za stát Georgia John Lewis.

Předseda republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell se nechal slyšet, že rodák z Alabamy „nasadil svůj život v boji proti rasismu” a že Spojené státy na tohoto „hrdinu” nikdy nezapomenou.

„Tak moc tuto zemi miloval, že riskoval život a krev v zájmu toho, aby dostála svým slibům,” uvedl exprezident Obama, který Lewisovi v roce 2011 udělil Prezidentskou medaili svobody.

„Velmi brzy si osvojil principy nenásilného odporu a občanské neposlušnosti coby nástrojů pro skutečnou změnu této země, chápal, že tyto taktiky mají moc změnit nejen zákony, ale i cítění a smýšlení lidí,” pokračoval Obama.

Podle manželů Billa a Hillary Clintonových se Lewis během svého života stal „svědomím národa”.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám