Hlavní obsah

Zemětřesení v Chile postihlo i závod vizovické likérky

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Quillón

Ničivé zemětřesení v Chile zřejmě ovlivní i výrobu vizovické likérky Rudolf Jelínek, která má pouhých třicet kilometrů od epicentra zpracovatelský závod hruškovice Williams. Podnik sídlí v chilském městě Quillón, které je přibližně 30 kilometrů od zemětřesením těžce poškozeného města Concepción.

Článek

"V celém podniku nejde elektřina, plyn a zničené jsou i rozvody vody a odpadu. Částečně jsou poškozeny i budovy a výrobní zařízení," informoval včera ve Vizovicích generální ředitel likérky Pavel Dvořáček.

Likérka vlastní i rodinný dům v Chillanu. Žije tam se svou rodinou také Martin Déva, výkonný ředitel chilského závodu vizovické likérky. Dům je nově postavený, takže vydržel.

„Otřesy byly v noci na sobotu velmi silné. Nedalo se pořádně ani udržet na nohou nebo se něčeho držet. Všechno se pohybovalo, zábradlí, zdi, postele. Všechny předměty padaly na zem a my jsme si museli ve tmě najít boty, abychom nemuseli po střepech chodit bosky. Rozbíjely se lampy, sklenice, obrazy. Celá rodina jsme ale v pořádku,“ přiblížil Právu Déva začátek katastrofy.

Potrhané silnice, zničené mosty

Z domu se snažil se svou ženou a dcerami, kterým je devět a jedenáct let, co nejdříve dostat pryč z budovy. „Rychle jsme z domu vyšli na ulici. Až když ustaly ty největší otřesy, vynesli jsme ven židle a gauče a zbytek noci jsme trávili venku. Snažili jsme se ještě usnout v autě.“

Ještě v sobotu odpoledne vyrazil do firmy. Cesta však nebyla nejjednodušší. Místy byly potrhané silnice, propadlý asfalt a částečně zničené mosty. Všude se tvoří kolony, které podle něj komplikují situaci se zásobováním nejvíce postižených oblastí.

„Ve firmě by ale neměly být výrazné škody. Více ale zjistíme, až budeme moci nastartovat čerpadla a spustíme elektřinu.“

Přímo v areálu zažil spolu s desítkou chilských zaměstnanců další otřesy, které již byly ale slabší než o půl čtvrté ráno. „Stál jsem zrovna u jedné výrobní haly, která je montovaná z kovové konstrukce. Boky budovy se doslova vlnily jako mořské vlny. Zatím to ale všechno naštěstí drží při sobě. Akorát se zvětšily škvíry v betonu, na zemi.“

Uvnitř budovy se ale nacházejí tanky o objemu čtyřicet až osmdesát tisíc litrů. Před jeho zraky prázdné a poloprázdné tanky doslova tancovaly.

Zřítila se i věznice

Ve městě Quillón, kde má vizovická firma Rudolf Jelínek výrobní závod, však došlo k dalším problémům. Zřítila se část tamního vězení a uprchly dvě stovky vězňů. „Na každém kroku musejí co chvíli zasahovat pořádkové oddíly a gardy. Trošku to vypadá, jako kdyby tady byla válka,“ pousmál se Martin Déva s tím, že uprchlí trestanci se nyní stahují hlavně do větších měst.

Všichni Chilané nyní podle něj vykupují obchody. Snaží se vytvořit zásoby potravin, vody a pohonných hmot. „Je to tu nyní panické.“ Jeho děti zvládly zemětřesení téměř bez problémů. „I když mladší holčička byla trochu vystrašená. Ale jak se nyní vrací vše do normálu, jsou klidnější i děti.“

A jak by mohly ostatní státy Chile v nejbližší době nejvíce pomoci? „V tomto okamžiku si myslím, že nijak. Chile má své zdroje potravin, vody a dalších surovin. Ale důležitá bude následná pomoc při opravě zničené infrastruktury a budov. To bude hodně nákladné. Mezinárodní pomoc tedy bude potřeba hlavně na výstavbu nových dálnic, silnic, mostů. Je jasné, že Chile to nebude schopno všechno financovat ze svých peněz,“ dodal Martin Déva.

„Ještě stále nejde elektřina, jen v některých částech města, ve kterém s rodinou žijeme,“ řekl Déva Právu v pondělí ve 14. hodin chilského času.

Reklama

Související články

Zemětřesení v Chile má již 708 obětí

Počet obětí sobotního zemětřesení v Chile se vyšplhal již na 708, oznámila v neděli chilská prezidentka Michelle Bacheletová. Chilská televize předtím uvedla,...

Výběr článků

Načítám