Hlavní obsah

Zaměstnanci USA: Očkování, nebo testy

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci federálních úřadů USA a také dodavatelé pro tyto úřady dostanou na výběr: buď se musí nechat očkovat proti covidu-19, nebo je čekají pravidelné testy. Podle stanice CNN to má dnes oznámit prezident USA Joe Biden.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Joe Biden, prezident Spojených států amerických

Článek

On sám zmínil tuto možnost v úterý. Na dotaz, zda federálním pracovníkům uloží povinnost nechat se očkovat, odpověděl: „O tom právě uvažujeme, ale pokud nejste očkován, nejste tak chytrý, jak jsem si myslel.“ Dodal také, že další kroky oznámí ve čtvrtek.

Biden: Pandemie už je to jen pro neočkované

Amerika

CNN včera citovala nejmenovaný zdroj, podle nějž se konkrétní opatření ještě finalizují, ale je už jasné, že federální zaměstnanci a zaměstnanci jimi najatých firem budou povinni prokázat, že jsou očkováni, anebo se musí podrobovat pravidelnému testování. Jen mezi federálními zaměstnanci se to bude týkat dvou milionů lidí.

Tento zdroj také sdělil, že vládní návrh se bude podobat tomu, co už realizuje New York, kde se povinnost vztahuje na zaměstnance města. Mohou prý být připojeny i další požadavky na neočkované, protože vládní agentury tlačí na co nejúplnější vakcinaci svých zaměstnanců.

Výjimka pro armádu

Podle CNN se očekávalo, že Biden přijde i s dalšími kroky, protože v USA se rychle šíří varianta delta. Měly by k nim patřit i pobídky pro váhající.

Ve Španělsku dopadli mladíka, který jménem Bidena či Gatese kupoval bitcoiny

Koronavirus

Opatření mají brát v potaz rozhodnutí ministerstva pro záležitosti veteránů, podle nějž by měli být v příštích dvou měsících plně očkováni zdravotníci podléhající tomuto ministerstvu, kteří jsou nasazení v „první linii“ boje s covidem.

Nová opatření se zatím nemají podle CNN týkat armády, i když Biden má pravomoc uplatnit je také na vojáky. Je prý ale pravděpodobné, že zatím jen nastíní, jak má ministerstvo obrany k této věci přistupovat.

Znovu roušky v místech šíření

Státní správa již podnikla kroky k právnímu zaštítění těchto opatření. V pondělí zveřejnila rozhodnutí právníků ministerstva spravedlnosti z počátku července, podle nějž federální zákon nezakazuje veřejným agenturám a soukromým firmám požadovat očkování proti covidu-19 i přesto, že vakcíny jsou zatím povoleny jen pro nouzové použití. Toto opatření představuje podle CNN jasný odvrat od politiky vlády exprezidenta Donalda Trumpa, která se snažila využít pravomocí ministerstva k boji proti některým covidovým omezením.

Biden se setkal s vůdkyní běloruské opozice Cichanouskou

Amerika

Šéfka Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenskyová v úterý oznámila, že v oblastech, kde je vysoký výskyt covidu, mají všichni znovu používat roušky – i ti plně očkovaní. Podle CDC čelí šíření nákazy hlavně jih USA, zatímco proočkované oblasti na severovýchodě zaznamenávají obvykle mírné tempo přenosu.

Nové pokyny podpořil i Biden. V odpovědi na dotaz, zda takový obrat neuvede Američany ve zmatek, přesunul veškerou odpovědnost na neočkované: „Pandemii máme kvůli neočkovaným a ti rozsévají obrovský zmatek. Je jen jedna věc, kterou víme jistě: pokud by bylo očkováno dalších sto milionů lidí, byli bychom v úplně jiném světě.“ V takovém případě by podle expertů byla zajištěna imunita nejen pro veškeré dospělé obyvatelstvo USA, ale i pro nemalou část nezletilých.

Reklama

Výběr článků

Načítám