Hlavní obsah

Zakladatel sbírky na Trumpovu zeď mezi USA a Mexikem se přiznal k defraudaci

Washington

Jeden ze zakladatelů finanční sbírky na stavbu zdi na hranicích USA a Mexika prosazované někdejším prezidentem Donaldem Trumpem se v noci na pátek přiznal ke spiknutí, jehož účelem bylo okrást dárce. Ve stejné kauze byl již dříve obviněn a uvězněn rovněž bývalý exprezidentův poradce Steve Bannon, toho však Trump krátce před odchodem z úřadu omilostnil.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Donald Trump u zdi na hranicích s Mexikem

Článek

Brian Kolfage založil sbírku na hraniční zeď se slibem, že si sám z vybraných peněz nic nevezme. Nakonec si však z celkově nashromážděných 25 milionů dolarů (531 milionů korun) od tisíců dárců přisvojil přes 350 000 dolarů (7,9 milionu korun), za něž si koupil luxusní auto, šperky, golfový vozíček a další věci.

Kolfage založil soukromou sbírku na konci roku 2018. Na čtvrtečním soudním stání přiznal, že dárcům sliboval, že všechny vybrané peníze půjdou na stavbu hraniční zdi, která byla jedním z Trumpových stěžejních předvolebních slibů. „Věděl jsem, že to, co dělám, je špatné a že je to zločin,“ řekl na stání bývalý příslušník amerického letectva, který v Iráku přišel o obě nohy a ruku. Kromě odcizení peněz se rovněž dopustil krácení daní, protože nabytou částku nenahlásil úřadům.

Trump odchází, jeho „velká krásná” zeď zůstává

Amerika

Společně s Kolfagem se k podvodu přiznal další podezřelý ve stejné kauze Andrew Badolato. Kolfagovi hrozí až 5 let a tři měsíce za mřížemi, Badolatovi o rok méně. Rozsudek si oba vyslechnou v září.

K soudu nakonec zamíří zřejmě jen poslední z celkem čtyř obviněných v kauze Timothy Shea, který svou vinu popřel.

Prokuratora obvinila bývalého Trumpova poradce Bannona z podvodu

Amerika

Bannon dostal milost

Bannon, který byl v začátcích Trumpova prezidentství jeho strategickým poradcem, čelil obvinění z krádeže milionu dolarů (22,5 milionu korun) ze sbírky, které od začátku odmítal. Po Trumpově milosti jej problémy se zákonem neopustily, v listopadu ho federální prokuratura začala stíhat za pohrdání Kongresem kvůli tomu, že odmítl spolupracovat s komisí vyšetřující nepokoje v Kapitolu z 6. ledna loňského roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám