Hlavní obsah

Záchranáři na Haiti hlásí zázračná vyproštění živých i po sedmi dnech

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince
Aktualizováno

Kromě nesčetných tragédií měli v úterý záchranáři na Haiti možnost ohlásit hned dvě zázračná přežití pod troskami zřízených budov. Více než sedm dní v sutinách přežily dvě ženy. Podle britského listu The Times záchranáři nalezli i živé 15denní dítě, což ale odborníci zpochybňují.

Článek

Záchranáři přeživší vytáhli nezávisle na sobě. Nejprve objevili sedmdesátiletou Annu Ziziovou pod troskami katedrály a podle Timesů si žena zpívala.

O pár hodin později pod sutinami zříceného supermarketu objevili pětadvacetiletou Hotteline Lomazovou. Haitští hasiči ji spolu s americkými záchranáři vyprošťovali z trosek devět hodin.

"Podařilo se nám najít živého člověka po více než sedmi dnech. To je mimořádné," citovala ČTK Bruna Bessona ze skupiny Záchranáři bez hranic. "Je při vědomí a v dobré formě," doplnil jeho kolega Thierry Cerdan.

The Times ale jako nejzázračnější popisuje přežití údajně 15denní Elisabeth Joassaintové, která tak vlastně pod troskami bez potravy strávila téměř polovinu života. Záchranáři ji prý našli, jak spí v posteli, v níž v druhém patře ležela, když se minulé úterý dostavilo ničivé zemětřesení. „Byla to milost boží,“ citoval list šťastnou 22letou matku, která dítě v polní nemocnici kojila.

Zprávu, kterou přinesl i deník The Wall Street Journal, ale Novinkám zpochybnilo hned několik odborníků. „Po osmi dnech by to byl zázrak, aby bez jídla a pití přežil dospělý, natož malé dítě,“ řekla pražská dětská a dorostová lékařka Vladimíra Bžunková.

Michelene Joassaintová americkému listu řekla, že dítě těsně před otřesy nakrmila.

Pátrání po přeživších se chýlí ke konci

Záchranáři uvádějí, že najít pod troskami živé lidi déle než sedm dní od otřesů je výjimečné, ale stále ještě možné. Záleží na jejich zdravotním stavu, na způsobu, jakým jsou uvězněni pod troskami a také na tom, zda se mohou napít a najíst. Americká armáda nicméně v úterý oznámila, že už brzy skončí s pátráním po přeživších.

Týden po ničivých otřesech bylo na Haiti spočítáno a uloženo do hromadných hrobů nejméně 75 000 mrtvých, ale mnoho dalších lidí je podle úřadů stále uvězněno pod ruinami zbořených domů. Úřady odhadují, že by obětí mohlo být až 200 000. V troskách se dosud našlo více než 90 živých lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Haiti vytahují z trosek další přeživší

Více než 70 lidí se na Haiti podařilo záchranářům z celého světa vyprostit z trosek zřícených budov, které minulé úterý zpustošilo zemětřesení. Případ...

Výběr článků

Načítám