Hlavní obsah

Za vadný implantát má Američanka dostat odškodné 150 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Soud v americkém New Jersey nařídil ve čtvrtek společnosti Johnson & Johnson zaplatit jedné ze zákaznic odškodné ve výši 7,76 miliónu dolarů (151,5 miliónu korun). Podle agentury Reuters porota přiřkla ženě peníze za to, že jí zdraví poškodil vaginální implantát Prolift, který dodal na trh největší výrobce zdravotnických produktů na světě.

Článek

Firma Johnson & Johnson se chce proti verdiktu odvolat.

Výrobek byl vloni stažen z amerického trhu a společnost žalují další tisíce žen.

Sedmačtyřicetiletá Linda Grossová ze státu Jižní Dakota se obrátila na soud kvůli tomu, že jí použití implantátu způsobilo nevratné zdravotní problémy. Po jeho aplikování před téměř pěti lety začala mít bolesti a absolvovala celkem 18 zákroků, které měly nesnáze odstranit. Navzdory tomu podle svých advokátů dnes nemůže sedět více než několik minut, aniž by cítila silné bolesti.

"Linda Grossová nemůže vrátit zpět čas a nechat své utrpení a bolest zmizet," prohlásil podle agentury Reuters advokát bývalé zdravotní sestry Adam Slater.

Firma byla již před několika dny odsouzena k zaplacení odškodného 3,35 miliónů dolarů za to, že neinformovala lékaře Grossové odpovídajícím způsobem o potenciálním nebezpečí spojeném s implantátem.

Grossová je první z několika tisíc žen, jejichž žaloby budou řešit americké soudy. Dnešní verdikt může mít podstatný vliv na tisíce soudních pří, které se v USA chystají proti různým výrobcům obdobných produktů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám