Hlavní obsah

Z americké armády museli odejít dva velitelé praporů, odmítli se očkovat

Washington

Americké ozbrojené síly se zbavují svých příslušníků, kteří se nenechali očkovat proti koronaviru. Ve čtvrtek armáda oznámila, že propustila dva velitele praporů. Z aktivní služby bylo už uvolněno celkem šest velitelů a 2767 vojáků dostalo napomenutí, že se odmítli očkovat bez toho, že by měli schválenou výjimku nebo na verdikt o ní čekají.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Článek

Naočkováno je 96 procent příslušníků pozemních sil v aktivní službě, což je více než 461 000 lidí, uvedl server Defense One. Dočasné výjimky ze zdravotních nebo administrativních důvodů získalo skoro 6300 vojáků, čtyři mají trvalou výjimku a žádný ji nedostal na základě svého vyznání.

Ve středu vypršel termín, do kterého se měli vojáci americké armády povinně očkovat. Očkování odmítá necelé procento z těch, kteří nemají výjimku. Jejich osud se bude řešit v lednu.

Dosloužili. Americké letectvo propustilo první neočkované

Amerika

Americká armáda však čelí problémům u očkování armádních rezerv, šest států unie odmítá nařízení ministra obrany Lloyda Austina, že se příslušníci Národní gardy musejí povinně očkovat. Podle nich toto nařízení přesahuje jeho pravomoc.

Námořnictvo se neočkovaných zbaví

Na neočkované tlačí i americké námořnictvo. Tisícům těch, kteří vakcínu odmítají, hrozí konec kariéry, propuštění ze služby a povinnost splatit bonusy, které dostali, i povinnost zaplatit za vzdělání uhrazené námořnictvem.

„Chceme, aby každý námořník dostal vakcínu a zůstal v námořnictvu,“ uvedl kontraadmirál James Water, „když námořník dostane vakcínu, oceníme to a vynaložíme veškeré úsilí na to, ho udržet (ve službě); na druhou stranu u těch, co dál pokračují v odmítání vakcíny, budeme požadovat, aby opustili námořnictvo.“

New York zavádí povinné očkování pro všechny pracující

Koronavirus

Termín pro očkování u námořnictva vypršel 9. prosince, neočkovaných jich zůstává 5731, což představuje 1,6 procenta aktivních sil. Dočasné zdravotní výjimky má 326 z nich, trvalé pak sedm. Všech 2705 žádostí o výjimku z náboženských důvodů bylo zamítnuto.

Letectvo už oznámilo, že propustilo 27 svých neočkovaných příslušníků, ale nespecifikovalo jejich pozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám