Hlavní obsah

Vyšetřovatelé v autě postřeleného černocha našli nůž

Kenosha

Černoch Jacob Blake, kterého při víkendovém zásahu ve městě Kenosha několikrát postřelil policista, měl na podlaze ve svém autě nůž. Ve středu to uvedly úřady státu Wisconsin. Že měl nůž, přiznal i sám postřelený Blake. Žádné další zbraně neměl, informovala agentura Reuters. Kvůli incidentu ve městě na břehu Michiganského jezera vypukly protesty, které pokračovaly i minulou noc, avšak v poklidnějším duchu než během předchozích večerů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty ve městě Kenosha poté, co policie vypálila několik ran do zad černochaVideo: Reuters

 
Článek

Wisconsinský ministr spravedlnosti Josh Kaul řekl, že nůž se našel na podlaze auta pod sedadlem řidiče. Blakea, který se předtím nechtěl dát policisty zadržet, výstřely zasáhly v okamžiku, kdy do vozu nastupoval a nakláněl se k podlaze pod volantem. Podle Kaula sám Blake vypověděl, že během nedělního zásahu nůž měl.

Blakeův právník ale uvedl, že jeho klient nepředstavoval žádné nebezpečí, policii neprovokoval a snažil se v nastalé situaci ochránit své děti. Ve voze seděli tři jeho synové ve věku od tří do osmi let. "Svědci potvrdili, že u sebe nůž neměl a nijak policii neohrožoval," dodal právník Ben Crump.

Letecké záběry zpustošené Kenoshy. V protesty zmítaném Wisconsinu je stav nouze

Amerika

Strážci zákona zasahovali u domácí hádky, podle agentury Reuters je nejspíš zavolala Blakeova přítelkyně. Jeden z policistů, Rusten Shesky, Blakeovi sedmkrát střelil do zad poté, co se ho s kolegy neúspěšně snažil zatknout a zpacifikovat paralyzérem. Mladému muži způsobil zranění, kvůli kterému je podle svých blízkých od pasu dolů ochrnutý a možná už nikdy nebude chodit. Podle Kaula ze zbraně střílel jediný policista.

Americké ministerstvo spravedlnosti mezitím uvedlo, že zahájilo vyšetřování střelby, které bude mít na starosti Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Incident ve městě Kenosha vyvolal protesty proti policejní brutalitě, které se neobešly bez žhářství a dalších výtržností. V noci z úterý na středu se v ulicích Kenoshy dokonce střílelo, když tam kromě demonstrantů dorazili i ozbrojení muži, kteří se označovali za ochránce soukromého majetku. Dva lidé zemřeli a další utrpěl zranění.

Wisconsinská policie krveprolití připisuje 17letému mladíkovi Kyleu Rittenhouseovi. AP jej popisuje jako "obdivovatele policie" z městečka Antioch, které leží v Illinois asi 25 kilometrů od Kenoshe. Podle zástupce guvernéra státu Wisconsin Mandely Barnese se mladík "rozhodl vzít právo do svých rukou a postřílet nevinné protestující".

Během nepokojů ve Wisconsinu střílel 17letý mladík v ulicích z útočné pušky

Amerika

Rittenhouseovo počínání osvětlují videa sdílená na sociálních sítích. V jednom Rittenhouse stojí s dalšími ozbrojenými muži u prodejny automobilů a říká, že "naší prací je chránit tento podnik".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při protestech v Kenoshe se v ulicích ozývala střelbaVideo: Reuters/AP

Podle deníku The New York Times jej později z místa vykázala policie a několik minut nato jej začala pronásledovat skupina neznámých lidí. Rittenhouse údajně začal střílet poté, co poblíž něj vystřelil někdo jiný, přičemž zřejmě zasáhl jednoho člověka do hlavy. Znovu začal střílet o chvíli později, když jej opět pronásledovalo několik osob, z nichž jedna měla pistoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám