Hlavní obsah

Vyšetřovatelé řeší, zda přímo po nehodě vrtulníku s Kellnerem nežilo víc lidí

– Anchorage • Aktualizováno

Vyšetřovatelé nehody vrtulníku, v němž zahynul miliardář Petr Kellner a další čtyři lidé, zjišťují, zda bezprostředně po havárii nebyli naživu ještě další lidé. Píše to list Anchorage Daily News. Helikoptéra havarovala v sobotu kolem 18.34 tamějšího času, (neděle 4:34 SELČ) v horách Chugach nedaleko ledovce Knik. Nahlášena byla ale až o dvě hodiny později, kolem 20.30, o hodinu později se podařilo vrak nalézt.

Foto: Lance Flint, ČTK/AP

Zřícená helikoptéra na Aljašce, v níž cestoval Petr Kellner

Článek

Vrtulník tak ležel havarovaný na svahu hory s cestujícími a posádkou tři hodiny bez pomoci.

Předběžné informace naznačují, že si provozovatelé heliskiingu neuvědomili, že nastal problém. Pátrání po vrtulníku a její posádce začalo až poté, co si firma uvědomila, že s vrtulníkem už delší dobu nemá spojení, uvedly úřady.

Kellnerově helikoptéře chyběly k vrcholu sotva čtyři metry

Amerika

„To nemusí nutně znamenat, že by někdo udělal něco špatného,“ ​​uvedl Clint Johnson, šéf Národní rady pro bezpečnost dopravy na Aljašce. Je podle něj příliš brzo vynést soudy, protože vyšetřovatelé ještě neměli šanci prozkoumat černé skříňky z vrtulníku.

Vrak zatím zůstává v horách, jeho vyzvednutí komplikuje členitý terén a špatné počasí. Experti doufají, že se ho podaří vyzvednout do konce týdne.

Kdo byl Benjamin Larochaix? Ke Kellnerovi měl velmi blízko

Domácí

Zatím není jasné, jaký systém komunikace a sledování společnost Soloy Helicopters, která provozovala havarovaný stroj, využívala. Jiná společnost Valdez Heli-Ski Guides je propojena s piloty a průvodci na dispečink, kdy v pravidelných intervalech podávají informace o sněhových podmínkách, možném lavinovém nebezpečí a obecné bezpečnostní informace, uvedl majitel Jeff Fraser.

Kellnerův průvodce jednu nehodu vrtulníku přežil, osud ho dostihl na Aljašce

Amerika

Vrtulník odletěl z letiště Wasilla v sobotu v 14:30 tamějšího času. Kellnera spolu s dalšími dvěma klienty a dva průvodci vyzvedl u jezera Wasilla a do hor vyrazili asi v 15:45 tamějšího času. Havárie se stala za necelé tři hodiny později.

Přežil jen jeden člověk, a to snowboardista a fotograf David Horváth. Ten je ve velmi vážném stavu v nemocnici ve městě Anchorage. Vyšetřovatelům se ho zatím nepodařilo vyslechnout.

Šetření se nyní zaměřilo na to, zda mohl po nárazu do skalního masivu a následném pádu stroje ještě někdo žít. Airbus AS 350 B3 totiž nevystoupal dostatečně vysoko a osudově minul vrchol, na němž měl přistát.

Kellnerově helikoptéře chyběly k vrcholu sotva čtyři metry

Amerika

Podle vyšetřovatelů měl být 10 až 15 stop (3 až 4,5 metru) pod potřebnou úrovní a místo přistání narazil ve výšce 1828 metrů do skalního masivu. Helikoptéra se po nárazu do skály skutálela asi 244 až 274 metrů po svahu dolů.

Vzhledem k tomu, že nehody vrtulníků v heliskiingu jsou vzácné, zkoumají se nyní povětrnostní podmínky, zkušenosti a historie pilota a letová způsobilost vrtulníku. Zprávy totiž hovoří o tom, že v oblasti panovalo jasné počasí. Skupina byla na půldenním lyžování na ledovci Knik.

Reklama

Výběr článků

Načítám