Hlavní obsah

Kellnerův průvodce jednu nehodu vrtulníku přežil, osud ho dostihl na Aljašce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou smrti unikl, podruhé se mu to nepodařilo. Gregoryho Harmse, průkopníka heliskiingu ve světě, dostihl osud. V 90. letech totiž přežil nehodu vrtulníku v Chile, při níž zemřeli dva lidé, připomněl server deníku Anchorage Daily News s odkazem na vyjádření jeho kamaráda Chrise Davenporta.

Foto: Tordillo Mountain Lodge

Gregory Harms

Článek

„Když jsem poprvé slyšel, že Greg zemřel, první, co mě napadlo bylo, že jeho život vyhasl pod lavinou,“ řekl Davenport a dodal: „To je to, co nás obvykle v horách dostane.“ Podle jeho slov se laviny považují za mnohem větší nebezpečí než letecké havárie, uvedl.

Harmsův život skončil v sobotu v troskách vrtulníku Airbus AS350B3, který havaroval na Aljašce. Spolu s ním zemřel český miliardář Petr Kellner, snowboardista Benjamin Larochaix, horský vůdce Sean McMannany a pilot Zachary Russell.

Jediným přeživším nehody Kellnerova vrtulníku je snowboardista a fotograf Horváth

Domácí

Greg Harms patřil k nejzkušenějším a nejrespektovanějším lyžařským průvodcům. Proslul tím, že lyžaře zavedl do míst, které nebyly známé, ale lyžařsky byly velmi zajímavé, řekl Davenport.

Miloval sníh a podřídil mu svůj život. Připomínal kočovníka. Žil tam, kde byly v tu chvíli nejlepší podmínky pro lyžování. Na počátku zimy byl v Coloradu, na jaře na Aljašce a v létě v Andách.

Kellnerově helikoptéře chyběly k vrcholu sotva čtyři metry

Amerika

Tragická událost se stala v sobotu kolem 18:35 místního času (neděle 04:35 SELČ) v blízkosti ledovce Knik asi 80 kilometrů východně od města Anchorage.

Foto: Lance Flint, ČTK/AP

Zřícená helikoptéra na Aljašce, v níž cestoval Petr Kellner.

Stroj nevystoupal dostatečně vysoko a osudově minul vrchol, na němž měl přistát. Byl podle vyšetřovatelů 10 až 15 stop (3 až 4,5 metru) pod potřebnou úrovní a místo přistání narazil ve výšce 1828 metrů do skalního masivu, píše server deníku Anchorage Daily News.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám