Hlavní obsah

Vyšetřovatelé havárie Kellnerova vrtulníku řeší, proč byl pouze pilot mimo kabinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřovatelé nehody vrtulníku, v němž zahynul podnikatel Petr Kellner s dalšími čtyřmi lidmi na palubě, řeší otázku, proč bylo tělo pilota Zacharyho Russella mimo helikoptéru. Všechny ostatní pasažéry, včetně přeživšího snowboardisty a fotografa Davida Horvátha, nalezli záchranáři v kabině stroje, píše server deníku Anchorage Daily Mail.

Foto: Lance Flint, ČTK/AP

Vrtulníky záchranářů na Aljašce v oblasti, kde havarovala helikoptéra, v níž cestoval Petr Kellner

Článek

„Nebudeme a nemůžeme spekulovat o tom, zda kromě Horvátha mohl přežít havárii i někdo další,“ řekl Clint Johnson, šéf aljašského Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě. „Je to součást vyšetřování, ale dokud si nepromluvíme s přeživším a nebudeme mít k dispozici odborné posudky lékařů, nejsme schopni nic říct,“ dodal.

Ve vrtulníku, v němž zemřel Kellner, se narychlo měnil pilot

Amerika

Záchranáři nalezli Horvátha naživu v kabině stroje. „Uvnitř havarované helikoptéry byli i další čtyři cestující, nikdo z nich už ale nežil,“ potvrdil podplukovník Keenan Zerkel, šéf aljašské národní gardy.

Tělo třiatřicetiletého pilota Russella se našlo mimo vrtulník, řekl Zerkel. Není jasné, zda během havárie ze stroje vypadl, nebo z trosek vylezl sám a zraněním podlehl vzhledem k tomu, že pomoc dorazila příliš pozdě.

Tři hodiny bez pomoci

Helikoptéra nabrala Kellnera a další cestující zhruba ve 14.30 místního času (v neděli 0.30 SELČ) v okolí jezera Wasilla, v jehož blízkosti sídlí i společnost Soloy Helicopters. Proč pasažéři nasedali tam, a ne u luxusní horské chaty Tordillo Mountain Lodge, kde byli ubytováni, zatím není jasné.

Vyšetřovatelé řeší, zda přímo po nehodě vrtulníku s Kellnerem nežilo víc lidí

Amerika

Stroj havaroval v 18.34 tamějšího času (neděle 4.34 SELČ) v horách Chugach nedaleko ledovce Knik. Nahlášen byl ale až o dvě hodiny později, kolem 20.30, a až o další hodinu později se podařilo vrak nalézt. Vrtulník tak ležel havarovaný na svahu hory s cestujícími a posádkou tři hodiny bez pomoci.

Předběžné informace naznačují, že si provozovatelé heliskiingu zpočátku neuvědomili, že nastal problém. Pátrání po vrtulníku a jeho posádce začalo až poté, co si firma uvědomila, že s vrtulníkem už delší dobu nemá spojení, uvedly úřady.

Kellnerově helikoptéře chyběly k vrcholu sotva čtyři metry

Amerika

Záchranáři transportovali těla obětí nehody až během neděle. Jejich velitel Jim Mullin popsal, že museli pracovat velmi rychle vzhledem k zhoršujícímu se počasí. Do akce byly nasazeny dva vrtulníky aljašské národní gardy. Záchranáři vrak nejprve zdokumentovali z výšky, když nad místem tragédie přelétali.

Tým strávil na místě asi 90 minut opatrným přesunem obětí havárie do jednoho z vrtulníků, řekl. Poté nasedli do druhého vrtulníku na cestu zpět z hor. Ostatky byly převezeny do tamějšího státního lékařského ústavu.

Komu připadne Kellnerovo gigantické jmění

Ekonomika

Vrak zatím kvůli špatnému počasí zůstává v horách. Stroj provozovala skupina Soloy Helicopters a podle Clinta Johsnona je za úklid trosek zodpovědná pojišťovací společnost letecké firmy. Vyšetřovatelé doufají, že se úklidovou operaci podaří provést do konce týdne. Očekává se, že vrak bude následně předán do rukou vyšetřovatelů.

Z dosavadních poznatků vyplývá, že Airbus AS 350 B3 před neštěstím nevystoupal dostatečně vysoko a osudově minul vrchol, na němž měl přistát. Podle vyšetřovatelů měl být 10 až 15 stop (3 až 4,5 metru) pod potřebnou úrovní a místo přistání narazil ve výšce 1828 metrů do skalního masivu. Helikoptéra se po nárazu do skály skutálela asi 244 až 274 metrů po svahu dolů.

Reklama

Výběr článků

Načítám