Hlavní obsah

Vrak německé ponorky z bitvy o Atlantik ležel hned vedle potopené lodě

Novinky, rei
Washington
Aktualizováno

U pobřeží amerického státu Severní Karolína objevili výzkumníci vrak německé ponorky U-576, která zde byla potopena před 72 lety v bitvě o Atlantik. V úterý to podle stanice CNN oznámil Národní úřad pro výzkum oceánů a atmosféry (NOAA).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vrak ležel necelých 50 kilometrů od Mysu Hatteras. Jen 220 metrů od něj se nacházel vrak americké obchodní lodi Bluefields, který byl součástí flotily 24 lodí, jež v červenci 1942 plula z Virginie na Floridu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Není to jen objev jediného vraku. Objevili jsme významné bojiště z bitvy o Atlantik. Tyto dvě lodě ležely jen pár set yardů od sebe. Společně nám pomohou popsat a sdílet jejich zapomenuté příběhy,“ řekl Joe Hoyt, který se na objevu podílel.

Lodě byly nalezeny v srpnu. CNN upozornila, že místo je považováno za válečný hrob a chráněno mezinárodním právem. Posádka německé ponorky na rozdíl od posádky americké lodi nepřežila.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

U-576 směřovala zpátky do Německa, její kapitán Hans-Dieter Heinicke 13. července ohlásil návrat do doků kvůli poškození plavidla. Cestou však následující den odpoledne narazila na lodní konvoj KS-520, kterou tvořilo 19 obchodních a pět ochranných plavidel.

Heinicke se rozhodl zaútočit. Ještě než ale stačila ponorka odpálit první torpédo, zachytila jedna z doprovodných lodí americké pobřežní stráže její signál a shodila do hlubin osm bomb, které však cíl minuly. V 16.15 odpálila ponorka čtyři torpéda.

„Potopila nákladní loď Bluefields plující pod nikaragujskou vlajkou a vážně poškodila dvě další lodě. Letoun amerického námořnictva Kingfisher, který poskytoval konvoji vzdušnou podporu, U-576 bombardoval, zatímco obchodní loď Unicoi útočila s palubním dělem,“ uvedl NOAA.

Německá ponorka šla za několik minut ke dnu. Zemřelo všech 54 námořníků na její palubě.

Reklama

Výběr článků

Načítám