Hlavní obsah

Vrah, který pozabíjel v Mexiku 20 lidí ve třech dnech, skončil v poutech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de México

Mexická policie zadržela ve čtvrtek Juna Carlose Vasconcelose Montalva, který je podezřelý, že jen během ledna a února zabil dvacet lidí, uvedla agentura Reuters. Zajištěn byl i samopal použitý při vraždách. Při další akci policie zajistila na 300 střelných zbraní včetně útočných pušek AK-47 a zadržela devět podezřelých.

Článek

Montalvo napojený na gang La Família zabil 20 lidí během tří akcí. Poprvé vraždil 16. ledna, pak 8. a 13. února. Při poslední akci zabil osm lidí v Ciudad Nezahualcoyotl poblíž hlavního města, což ukazuje, že se drogová válka rozšiřuje až do blízkosti metropole. Podle policie je Montalvo mimořádně agresivní a závislý na kokainu.

Při další akci, o které úřady informovaly také ve čtvrtek, policie na začátku týdne zadržela devět lidí a zajistila 300 střelných zbraní, které se měly dostat do rukou narkomafie. Skupina prodávala zbraně drogovým kartelům. Pašovala je z USA. Zátah byl současně proveden v Mexiku a v Arizoně a Texasu.

Za posledních 24 hodin pak bylo zabito v drogové válce dalších 13 lidí v Juarézu.

Zastřelili i amerického agenta

Tento týden byl v Mexiku zastřelen jeden americký agent imigračního úřadu a další byl postřelen. Vypáleno na ně bylo přes 80 střel. [celá zpráva]

USA si podle agentury Reuters uvědomují, že zvládnout drogové mafie v Mexiku bude velmi obtížné. Mexiko klade značný důraz na svou suverenitu a nelze tam poslat vojáky a milióny dolarů, jako se to udělalo v Kolumbii. Mexiko si stále pamatuje, že v 19. století přišlo ve válkách s USA o rozsáhlá území na severu.

Foto: Profimedia.cz

Americký pohraničník u hranice s Mexikem

„Nejsem optimista, nečekám drastickou americkou akci a Mexiko nechce americkou intervenci,“ uvedl expert na drogové války Fred Burton. Mexiko je navíc jedním z významných dodavatelů ropy do USA a klíčový obchodní partner.

Útok na americké agenty mohl podniknout gang Zetas, který se pokouší rozšířit svou moc. Bojuje s gangem Gulf, pro který dříve pracoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám