Hlavní obsah

Amerického tajného agenta zastřelili v Mexiku, druhý je zraněn

Mexiko

V Mexiku byl v noci na středu zastřelen v autě jeden zvláštní americký agent. Druhý byl při útoku postřelen, uvedla BBC. Oba agenti pracovali pro americký imigrační a celní úřad. Zaútočili na ně, když jeli z hlavního města na sever do Monterrey. Přepadeni byli nedaleko hlavního města na frekventované silnici.

Článek

Americké úřady uvedly, že oba zvláštní agenti byli ve službě a plnili úkol. Americká ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanová vyjádřila nad jejich osudem hlubokou lítost: „Jakýkoli násilný útok proti našim lidem je útok proti všem, kteří slouží našemu národu a riskují své životy pro naši bezpečnost.“

Agenti jeli v pancéřovaném diplomatickém voze, uvedla CNN. Vytlačili je ze silnice u Ojo de Agua. Pak je obklopila skupina deseti lidí. Než začala střelba, agenti se prokázali diplomatickými pasy.

Zvláštní agent Jaime J. Zapata utrpěl vážná zranění, jimž později podlehl, jeho kolega byl střelen do paže a nohy a jeho stav je stabilní.

Není jasné, zda útok souvisel s válkou drogových kartelů. Zapata pracoval v texaském Laredu v jednotce zabývající se pašováním lidí přes hranice.

Drogová válka a ilegální imigrace

Přes Mexiko proudí do USA nejen drogy, ale společnou hranici také přecházejí masy ilegálních imigrantů hledajících v USA práci. I tyto přechody řídí organizovaný zločin. Napolitanová uvedla, že USA pomáhají Mexiku v boji s násilím u hranic. V Mexiku je třicet agentů imigračního a celního úřadu.

Přestože si boje drogových kartelů loni vyžádaly přes 15 000 životů, což je více než boje v Afghánistánu, za čtyři roky v Mexiku zemřelo dokonce již 34 600, Američané jsou terčem útoku jen vzácně. [celá zpráva]

V březnu 2010 drogový kartel zabil zaměstnankyni americké ambasády, jejího muže a Mexičana napojeného na konzulát.

Kvůli pašování drog a ilegální imigraci se zvyšuje počet příslušníků celního a imigračního úřadu sloužících na jižní hranici USA. Vzrostl z 10 000 na 17 500. Pokračuje také budování kritizovaného plotu na hranicích. Podle USA pětina hranice není dostatečně střežena.

Reklama

Výběr článků

Načítám