Hlavní obsah

Volby v Hondurasu vyhrál protivník svrženého prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tegucigalpa/Montevideo

Víkendové prezidentské volby v Hondurasu i Uruguayai přinesly změnu ve vedení států. Zatímco v Hondurasu vyhrál konzervativec Porfirio Lobo, v Uruguayi bývalý gerilový povstalec José Mújica. V Hondurasu přesto pokračuje politická krize, protože svržený prezident Manuel Zelaya volby a jejich výsledek odmítl.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Porfirio "Pepe" Lobo

Článek

Volební účast v Hondurasu byla podle ústřední komise nad 60 procent a pro majetného Loboa ze středopravé Národní strany Hondurasu hlasovala přesvědčivá většina.

Vítěz nahradí svrženého prezidenta Manuela Zelayu i prozatímního nejvyššího představitele Roberta Michelettiho, dosazeného pučisty. Ani jeden z nich ve volbách nekandidoval. Volby by měly vyřešit vleklou vnitropolitickou krizi v zemi.

Po volbách se má nový honduraský parlament 2. prosince vyjádřit k případnému Zelayovu návratu do funkce, jak to požaduje mezinárodní společenství. Měl by rozhodnout o tom, zda má být Zelaya znovu ustaven do funkce a vést zemi do doby, než přísahu v lednu příštího roku složí vítěz nedělních prezidentských voleb.

Zelaya ale volby a jejich výsledek odmítl. To samé učinily Argentina, Brazílie a Venezuela, podle nichž legitimizují červnový puč. Zelaya nadále zůstává pod ochranou brazilské ambasády Tegucigalpa.

V Uruguayi zvolili bývalého rebela

Uruguajci zvolili v druhém kole voleb za svého nového prezidenta José Mújiku, který v minulost založil městskou gerilu Tupamaros a za diktatury v 70. a 80. letech byl vězněn. Levicový představitel nahradí dosavadní hlavu státu Tabarého Vázqueze příští rok v březnu.

Foto: Andres Stapff, Reuters

José Mújica

Reklama

Související témata:

Související články

Dohoda s pučisty v Hondurasu padla

Pučisté v Hondurasu sestavili vládu národní jednoty bez svrženého prezidenta Manuela Zelayi. Oznámil to prozatímní vůdce země, armádou dosazený Roberto...

Výběr článků

Načítám