Hlavní obsah

Zvířata hynou, lidé se ale prý bát nemusí. Toxický mrak nad Ohiem děsí místní

V době, kdy se pozornost médií upínala směrem k neidentifikovaným objektům sestřeleným americkým letectvem, se ukázalo, že je ekologická katastrofa v Ohiu způsobená vykolejením vlaku s vinylchloridem závažnější, než úřady původně informovaly. Obyvatelé zamořeného městečka East Palestine chtějí odpovědi. Těch se jim ale ani 13 dní po havárii nedostává.

V Ohiu vykolejil vlak a začal hořetVideo: Reuters/AP

 
Článek

Vykolejená vlaková souprava patřila železniční společnosti Norfolk Southern. Jedovatý vinylchlorid v plynné podobě z vagonů neunikl, hrozil ale výbuch, a tak se zaměstnanci firmy rozhodli vinylchlorid z pěti vagonů kontrolovaně vypouštět a rovnou pálit. Vytvořili tím hustý černý oblak, který zamořil okolí. Nad městem se vznášel několik dní.

„Měli na výběr ze dvou špatných možností. Museli si vybrat, jestli budou riskovat, že vagony s toxickým materiálem explodují (a rozmetají ho do okolí) nebo ho mohli sami vypustit,“ vysvětloval podle serveru Axios guvernér Ohia Mike DeWine.

Vinylchlorid je jedovatý, při pokojové teplotě bezbarvý plyn nasládlé vůně s mírně narkotickými účinky. Používá se v chemickém průmyslu. Tlumí centrální nervový systém a může člověka zabít. Při dlouhodobém vystavení menším dávkám působí jako karcinogen, vyvolává rakovinu zejména specifický karcinom jater, ale i další onkologická onemocnění. Jedná se tedy o velmi nebezpečnou látku.

V Ohiu vykolejil vlak se 150 vagony, mohutný požár zuřil celou noc a den

Amerika

Obyvatelé nejbližšího pětitisícového městečka East Palestine na hranici Ohia a Pensylvánie kvůli tomu byli evakuováni. Po dvou dnech jim bylo sděleno, že se mohou vrátit, doma si ale začali stěžovat na příznaky otravy – nevolnost, bolesti hlavy, celkovou slabost a další potíže. Uklidnit je měli zaměstnanci Norfolk Southern, na dojednanou schůzku v hale místní školy ale vůbec nepřišli, uvedl ve čtvrtek server BBC.

V prohlášení vydaném jen několik hodin před vyjednanou schůzkou uvedla, že se její zaměstnanci místních bojí. „Firma je stále více znepokojena rostoucí fyzickou hrozbou vůči svým zaměstnancům,“ stojí v prohlášení. Další vyjádření zatím neposkytla.

Přestože zástupci Norfolk Southern na setkání v hale místní střední školy nepřišli, setkání se konalo. Na podium si stouplo vedení města posílené o kongresmana. Žádané odpovědi ale neměli.

Foto: Melissa Smith, ČTK/AP

Požár po nehodě vlaku v Ohiu

„Jsem stejně frustrovaný jako vy. Žiju tu stejně jako vy. Snažím se získat nějaké odpovědi,“ bránil se starosta East Palestine. Kongresman Bill Johnson zase lidem radil, aby - pokud mají nějaké potíže - zašli za doktorem a nechali si to úředně potvrdit pro případnou pozdější žalobu. Na to, zda mohou bez obav pít místní vodu, protože dostali rozporuplné informace, ale odpovědet nedokázal.

Zvířata umírají, ale vy se nebojte

Přes veškerá ujištění jsou místní vyděšení. V místní řece prý uhynuly tisíce ryb a na dvorcích hynou slepice a další domácí zvířata. „Něco skrývají. Když můžete na otázky odpovědět, tak se jim obvykle nevyhýbáte,“ cituje britská stanice místního obyvatele Jaima Cozza.

Federální agentura pro ochranu životního prostředí tento týden uvedla, že ve městě analyzovala vzorky vzduchu, vody i půdy a nezaznamenala hladiny, které by byly nad přípustným limitem a ohrožovali lidské zdraví. Ve stejném duchu se vyjádřil šéf zdravotnického úřadu státu Ohiu Bruce Vanderhoff. Ryby a další zvěř prý sice uhynuly kvůli vinilychloridu, člověku ale prý taková hladina neublíží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám