Hlavní obsah

VIDEO: Milionářka jde na 11 let do vězení za týrání služebných

Novinky, ČTK, aš, Novinky, New York Times, Newsday.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK
Aktualizováno

Newyorská milionářka Varsha Sabhnáníová, která léta se svými dvěma indonéskými hospodyněmi zacházela jako s otrokyněmi, půjde na jedenáct let do vězení. Šestačtyřicetiletá žena, která také pochází z Indonésie, se týrání dopouštěla spolu se svým manželem Mahenderem Sabhnáním, známým výrobcem parfémů. Trest pro něj bude vynesen v pátek a měl by být nižší než u jeho ženy.

Článek

Odsouzení poškozené bili košťaty a deštníky, řezali je noži a nutili je lézt po schodech nebo sprchovat se v ledové vodě za přestupky, kterých se údajně služebné dopustily. Mezi jiným bylo trestáno, že služebné spaly dlouho nebo že si braly potraviny z odpadkového koše, protože měly málo jídla. Jedna ze služebných také jednou musela sníst desítky chilli papriček a pak i vlastní zvratky, které to vyvolalo.

Mučení trvalo několik let, jedna ze služebných k Sabhnáníovým přišla už v roce 2002 a druhá v roce 2005. Rodina jim okamžitě zabavila pasy a nutila je spát na matracích v kuchyni.

Podle obhajoby je milionářka oddána dobru a charitě

Podle obhajoby si obě ženy obvinění vymyslely, aby z domu mohly odejít za lepším. Měly také praktikovat čarodějnictví a samy si způsobit zranění jakožto součást rituálu. Sklony k násilí prý obžalovaná nemá.

Obhájce předložil 175 dopisů z celého světa, které popisují Sabhnáníovou jako ženu, která věnovala svůj život dobru.

Až nedávné drastické zhubnutí ze 110 kilogramů na 67, kdy si sama naordinovala hladovku, v ní podle obhajoby probudilo popudlivost danou chemickými změnami v těle.

Služebné chtějí přes milión dolarů

Příbuzní poškozených v Indonésii dostávali za jejich práci asi sto dolarů měsíčně. Soudce ještě nerozhodl, kolik oběma ženám budou muset Sabhnáníovi doplatit. Žalující strana žádá 1,1 miliónu dolarů. Pár také bude muset zaplatit pokuty a čeká se, že mu propadne dům za dva milióny dolarů.

Před budovou soudu se konal protest pomocnic v domácnosti. Podle nich je případ symptomatický a něco vypovídá o chování jejich amerických zaměstnavatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám