Hlavní obsah

Vězni v Guantánamu dostali časopis Al-Káidy

Novinky, val

Během středečního soudního řízení s guantánamským vězněm poukázala státní zástupkyně na to, že se do přísně střežené věznice, kde jsou drženi vězni podezřelí z terorismu, daří propašovat věci, které tam nemají co dělat. Například časopis Inspire vydávaný jemenskou odnoží Al-Káidy. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Článek

Minulý měsíc vydal velitel tábora David Woods nařízení, zpřísňující dohled nad poštovními zásilkami, které právníci do věznice zasílají svým klientům. Podle prokurátorky Andrey Lockhartové byl dosavadní systém nevyhovující. „Dovnitř se dostával materiál - jako časopis Inspire - který by se dovnitř dostávat neměl,“ upozornila.

Časopis Inspire je přitom spojován s jemenskou odnoží teroristické skupiny Al-Káida. Proslavil se mimo jiné článkem „Vytvořte bombu v kuchyni své matky“. Spojené státy jej považují za propagandistický. Loni v září Američané během letadlového útoku zabili v Jemenu jeho šéfredaktora.

Základna Guantánamo na Kubě si před týdnem připomněla desetileté výročí příjezdu prvních zajatců. Za tu dobu prošlo její přísně střeženou věznicí kolem 770 lidí podezřelých z teroristických aktivit. V současnosti by se tam mělo nacházet 171 zadržených. Jen hrstka z nich přitom byla postavena před soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám