Hlavní obsah

Vězení ve Venezuele řídí gang. Otevřel nevěstinec a přilákal i příbuzné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venezuela poslala do jednoho z největších vězení v zemi armádu 11 tisíc vojáků. Nejedná se o trest, nýbrž o bojovou misi s cílem obnovit kontrolu v areálu, který kompletně ovládl gang.

Venezuela poslala do vězení 11 tisíc vojákůVideo: AP/Reuters

 
Článek

Obří vězeňský komplex Tocorón na severu země se v uplynulých letech zcela vymkl kontrole. Proměnil se ve zločineckou kolonii, která si žije vlastním životem a mimo jakoukoliv kontrolu státu.

Vysoce postavení gangsteři se po areálu pohybují volně a za peníze si mohou opatřit nebo dopřát takřka cokoliv, popisuje ve své zprávě stanice BBC. Kromě hotelových služeb typu restaurace či kulečníkových klubů se mohou gangsteři v Tocorónu odreagovat v nevěstinci nebo malé zoo.

Káznice byla vyprojektována pro šest tisíc vězňů, obyvatel má už ale zřejmě znatelně víc. Do komplexu se totiž nastěhovali i příbuzní odsouzených. Poté, co venezuelské úřady oznámily, že bude ve věznici obnoven pořádek a stávající trestanci posláni jinam, mnozí z příbuzných vězňů před svými provizorními obydlími plakali. Jelikož sami odsouzeni nejsou, nemají kam jít.

„Čekám, až se dozvím, kam odvezou mého manžela… Žila jsem tam, ale vyhodili nás,“ řekla Gladys Hernándezová reportérovi agentury AFP zatímco další novináři sledovali, jak muži zákona vyklízejí z vězení motocykly, televizory a mikrovlnné trouby.

Foto: Profimedia.cz

Razie ve vězení Tocorón

Vůdce gangu Tren de Aragua Héctor Guerrero Flores si ve věznici odpykával sedmnáctiletý trest za vraždu a obchodování s drogami. Podle Carlose Nieta, koordinátora skupiny pro práva vězňů Okno do svobody, byl však tak mocný, že údajně předtím, než se stal řádným vězněm, volně přicházel a odcházel z věznice.

Venezuela rozdává karnevalový bonus, ale jen lidem s vlasteneckým průkazem

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám