Hlavní obsah

Většina šílených střelců není vyšinutá. Spíš se cítí nedoceněná, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představa, že masakry nevinných lidí páchají vyšinutí jedinci, je mýtus. Podle studií, na které upozornila stanice BBC, se masové střelby dopouštějí psychicky nemocní v méně než jednom procentu případů. Obecně pak platí, že se násilí v různých formách dopouštějí lidé s mentální poruchou ve třech až pěti procentech případů. Nějakou formou psychické choroby přitom trpí 18 procent Američanů.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Když dojde k některému z těch hrozivých masových střílení, každý si řekne - tohle může udělat jen duševně nemocný člověk. S takovou definicí musíme být ale opatrní. Je jasné, že s nimi (střelci) je něco v nepořádku, často ale nejde o duševní onemocnění,“ cituje BBC profesora psychiatrie a behaviorálních věd Jeffreyho Swansona.

Takzvaní šílení střelci v drtivé většině případů nejsou „šílení“, ale typicky spíš frustrovaní jedinci, jež mají pocit, že je společnost zneužívá či nedoceňuje. Duševně nemocí bývají naopak oběťmi násilí. Riziko, že mu budou během svého života vystaveni, je u nich třikrát vyšší než u běžné populace.

Z analýzy z roku 2004 pak vyplývá, že za psychotiky mohlo být v době masakru považováno jen šest procent „šílených“ střelců. Zbytek tvořili z hlediska psychiatrie zdraví lidé.

Zde je však na místě dodat, že si šílení střelci po masakru většinou sami vezmou život, a tak není možné jejich dodatečné psychiatrické vyšetření.

Reklama

Výběr článků

Načítám