Hlavní obsah

Většina Američanů vnímá Snowdena pozitivně

Washington

Většina Američanů nepovažuje bývalého technika tajných služeb Edwarda Snowdena za zrádce, za kterého jej označují američtí politici. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky přinesla agentura AFP. Více než polovina amerických voličů vnímá muže, který stojí za zveřejněním údajů o sledovacích programech americké vlády, pozitivně.

Foto: Reuters

Edward Snowden

Článek

Téměř 55 procent účastníků průzkumu označilo třicetiletého Snowdena, který dnes získal dočasný azyl v Rusku, za "whistleblowera", neboli oznamovatele závažné skutečnosti. Za zrádce jej naproti tomu považuje 34 procent lidí. Zbylých zhruba 11 procent nemá na jeho roli v celé špionážní kauze jasný názor.

"Většina Američanů má na Snowdena pozitivní pohled, ale to bylo předtím, než získal azyl v Rusku," připomněl jeden z autorů průzkumu Peter Brown z univerzity Quinnipiac ve státě Connecticut.

Americká prokuratura obvinila v červnu Snowdena ze špionáže a dalších trestných činů, za což mu v USA hrozí desítky let vězení. USA poté neúspěšně požádaly Rusko o jeho vydání.

Pozitivní pohled na muže obviněného USA ze špionáže sdílejí podle průzkumu voliči obou amerických politických stran. Mezi republikány má podporu 51 procent lidí, zatímco u demokratů je to 56 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám