Hlavní obsah

Venezuelský prezident obvinil z pokusu o atentát bývalého předsedu parlamentu

– Caracas

Venezuelský prezident Nicolás Maduro obvinil z podílu na pokusu o atentát dronem s výbušninou bývalého opozičního předsedu parlamentu Julia Borgese. Tajná služba zároveň v úterý zadržela opozičního poslance Juana Requesense a jeho sestru Rafaelu, která je studentskou vůdkyní.

Foto: Xinhua, ČTK/AP

Důstojník zraněný při útoku

Článek

Opozice dala již dříve najevo obavy, že autoritářský prezident využije sobotní incident k zátahům proti jejím členům.

„V několika výpovědích byl zmíněn Julio Borges. Vyšetřování ukazuje na něj,” řekl Maduro v úterním televizním projevu s odkazem na výslechy šesti lidí, kteří byli zadrženi v prvních dnech po sobotním incidentu.

Během vojenské přehlídky uspořádané při oslavě výročí vzniku Národní gardy zazněla při Madurově projevu exploze, k níž se na Twitteru přihlásila neznámá opoziční skupina Vojáci v tričku, která se označuje za spojení „vlasteneckých vojáků a civilistů loajálních venezuelskému lidu”. Poslala dva bezpilotní stroje s trhavinou nad shromáždění, kde řečnil Maduro, avšak armáda je sestřelila. I tak bylo zraněno sedm lidí.[celá zpráva]

Foto: Miraflores Presidential Palace, ČTK/AP

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Maduro obvinil z útoku krajní pravici, exilové představitele žijící v USA  a kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santose, který to odmítl. V Kolumbii pobývá i Borges, který se do exilu uchýlil po převzetí pravomocí legitimně zvoleného parlamentu ústavodárným shromážděním vybraným z Madurovi poplatných kandidátů. Ústava tento krok umožňovala.

Zadržení opozičního poslance a studentské vůdkyně 

Requesens a jeho sestra se stali dalšími oběťmi zátahu na údajné strůjce útoku, když si pro ně za dramatických okolností přišla tajná služba SEBIN.

„Čtrnáct mužů SEBIN násilně uneslo poslance Juana Requesense a předsedkyni Federace univerzitních center Rafaelu Requesensovou,” uvedla v prohlášení opoziční strana Spravedlnost především, k níž zákonodárce patří. Jeho sestra byla podle otce později propuštěna, o osudu Requesense nejsou známy podrobnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při projevu explodoval vedle Madura dron s výbušninamiVideo: Reuters

Borges i Requesens se sice jako poslanci těší imunitě, předseda ústavodárného shromáždění Diosdado Cabello však podotkl, že o ni mohou přijít: „Spravedlnost přichází, a přichází tvrdě.”

Madurovi v posledních měsících dělá problémy rostoucí počet protestů kvůli katastrofální ekonomické situaci v zemi. Lidem chybějí základní potraviny, léky, stále častější jsou v řadě regionů mnohahodinové výpadky elektrické energie i dodávek vody. Někde kolabují i veřejné služby.

Prezident však odmítá uznat chyby a viní opozici z cílených útoků na venezuelskou ekonomiku, na nichž podle něho spolupracují i síly v zahraničí, zejména v Kolumbii a USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám