Hlavní obsah

Vedla ke zřícení fotbalistova videohra? Vyšetřovatelé zjišťují, proč letadlo nedotankovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Vyšetřovatelé zabývající se nehodou letadla s brazilskými fotbalisty v Kolumbii mají před sebou řadu otázek. Jednou z okolností, nad níž visí otazníky, je důvod, proč letoun cestou nedoplnil palivo. Britský list Daily Mail upozornil, že příčinou mohlo být zpoždění způsobené tím, že jeden z hráčů hledal svoji videohru.

Foto: Jaime Saldarriaga, Reuters

Pracovníci pohřební služby v Medellínu u rakví s oběťmi letecké havárie.

Článek

O tom, že letadlu došlo palivo, se spekulovalo od začátku, protože se stroj po dopadu nevzňal. Podle brazilského listu Globo to potvrdil záznam hovoru pilotní kabiny s letovým dispečerem. Pilot hlásil totální výpadek elektroniky a kvůli nedostatku paliva žádal o povolení k nouzovému přistání. [celá zpráva]

Povolení dostal, ale na letiště už nedoletěl, zřítil se necelých 18 kilometrů od něj. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Tryzna za zesnulé fotbalisty na stadiónu Atanasia Girardota v kolumbijském Medellínu

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oběti leteckého neštěstí v Kolumbii odvážejí vrtulníkyVideo: Reuters

Čtyřmotorový stroj BAE 146 Avro RJ85 měl maximální dolet 1600 mil (necelých 2600 kilometrů), což je jen hrubá vzdálenost mezi bolivijským Santa Cruzem, odkud fotbalisté po přestupu letěli, do kolumbijského Medellínu, jenž byl jejich cílem. Deník Globo napsal, že pilot měl v letovém plánu tankování v bolivijském městě Cobija u hranic s Kolumbií, popřípadě v kolumbijském hlavním městě Bogotě. Nakonec ale palivo nedočerpal. Ředitel letecké společnosti LaMia, jemuž letoun patřil, uvedl, že pilot mylně vyhodnotil, že palivo postačí až do cíle.

Zdrželi se kvůli videohře

Podle Daily Mailu přitom možná nedotankoval v Cobije kvůli banalitě. Upozornil na ni obránce fotbalového týmu z Chapecoense Demerson Costa, který se spoluhráči na zápas v Kolumbii neodletěl. Ředitel družstva Chinho Di Domenico podle něj ve společné skupině v aplikaci Whatsapp během cesty z legrace upozornil na to, že výprava nabrala zpoždění, protože si jeden z hráčů na přestupu zapomněl ze zavazadla vytáhnout videohru a po personálu na letišti požadoval, aby tašku ještě vyjmul ze zavazadlového prostoru, aby si mohl přístroj vzít na palubu.

Letadlo tak ještě před odletem nabralo takové zpoždění, že už v Cobiji dotankovat nemohlo, protože tamní letiště není po půlnoci v provozu, a stroj s fotbalisty nestíhal přiletět před půlnocí.

Záznam komunikace mezi kapitánem osudného letu a řídící věžíVideo: Novinky/Reuters

Nehodu podle upravené bilance nepřežilo 71 lidí. Bolívie ve čtvrtek odebrala letecké společnosti LaMia licenci.

BAE 146 / Avro RJ

BAE 146 je čtyřmotorové dopravní letadlo pro krátké tratě s krátkým vzletem pro 80 až 110 cestujících. Mezi lety 1983 až 2002 bylo vyrobeno 387 letadel, takže jde o komerčně nejúspěšnější britský dopravní letoun.

Vyvíjeno bylo v sedmdesátých letem s cílem zaplnit mezeru mezi turbovrtulovými letoun Fokker F-27 a proudovými letouny pro krátké tratě Douglas DC-9 a Boeing 737.

Bohatá mechanizace hornoplošného křídla a čtyři dvouproudové motory Textron-Lycoming ALF502R o tahu 31 kN zajistily stroji krátký vzlet a přistání, takže se dobře uplatnil na menších letištích i ve vysokohorských oblastech. Protože je letoun tichý, může být dobře využíván i v hustě zalidněných oblastech.  

V Evropě ho využívá řada aerolinek, včetně CityJetu, Swiss Global Airlines, Brussels Airlines a Lufthansy značné uplatnění ale stroj našel i v Latinské Americe.

Existuje i jeho vojenská verze STA, kterou využívá britské a bahrajnské letectvo.

 Stroj se vyráběl por označeními BAe 146 a Avro RJ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám