Hlavní obsah

V USA uvažují, že budou očkovat děti proti antraxu

Washington

Spojené státy navrhují v obavě z teroristického útoku očkovat proti antraxu malé děti. Podle některých lékařů je vakcína vyzkoušená na dospělých a není nebezpečná. Další ale varují, že děti na ni mohou reagovat jinak. Proti nemoci se nyní očkují jen rizikové skupiny jako například vojáci.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie způsobující sněť slezinnou neboli antrax

Článek

Od roku 1998 USA naočkovaly 2,6 miliónu vojáků a vláda nakoupila vakcíny za 1,1 miliardy dolarů (asi 20 miliard korun). To pro případ, že by se země stala terčem útoku biologickou zbraní, která by spory bakterií rozšířila ve vzduchu.

Vakcína ale nikdy nebyla vyzkoušena u dětí a lékaři nevědí, zda by u nich fungovala, ani jaké množství očkovací látky by se mělo použít. Neví se ani, zda by vakcína byla bezpečná, přestože byla vyrobena z kmene antraxu, který nezpůsobuje onemocnění.

Někteří odborníci ale tvrdí, že zkušební očkování dětí proti antraxu neboli sněti slezinné je neetické. Na rozdíl od příušnic a spalniček je jen velmi malá pravděpodobnost, že by se děti do styku s antraxem dostaly. Riziko spojené s očkováním by tak mohlo převážit nad přínosem, které by vakcína pro děti mohla znamenat.

Část lékařů ale upozorňuje, že pokud se s očkováním nezačne teď, nebude v době případného útoku antraxem jasné, jak děti ochránit. "Pokud nám armáda říká, že existuje reálná hrozba, nejlepším způsobem, jak před ní ochránit děti, je získat potřebná data," uvedl pediatr John Bradley z Kalifornské univerzity.

Odolná bakterie

Antrax není vždy nutně smrtelná nemoc. Jako o "nejvhodnější" v případě biologického útoku se o ní nejčastěji uvažuje proto, že bakterie, která nemoc vyvolává, tvoří spory, které jsou velmi odolné, a nemusí se proto přechovávat ve speciálních podmínkách. Lze je také rozprášit ve formě prášku, který je velmi nenápadný, vypadá jako mouka.

Nejčastější kožní forma, jíž se nemocný nakazí dotekem, se dá léčit, pokud se začne včas. Naopak vzácnější plicní forma, která se projeví při vdechnutí bakterie, je ve většině případů smrtelná.

V USA se v minulých letech nakazilo snětí 22 lidí. Bakterie byly v obálkách, které přicházely v roce 2002 zákonodárcům a do redakcí novin a televizí. Pět lidí zemřelo. Kdo je posílal, není stále úplně jasné, vědci pouze zjistili, že látka pocházela z amerických laboratoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám