Hlavní obsah

V USA použili DNA znásilněné ženy k jejímu usvědčení v jiném zločinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Policie v americkém San Franciscu čelí problému. K odhalení pachatelky majetkového trestného činu použila vzorky z databáze DNA odebrané znásilněným ženám. Podle pondělního vyjádření kanceláře sanfranciského prokurátora to mohlo porušit ústavní práva ženy.

Foto: Profimedia.cz

Sanfranciská policie

Článek

Laboratoř sanfranciské kriminálky tisíce vzorků DNA obětí sexuálních napadení shromážděné za mnoho let vložila do databáze DNA určené k identifikování pachatelů trestných činů.

Další informace o tom, za jakých okolností a kdy byl vzorek získán, případně detaily druhého vyšetřovaného trestného činu, nebyly zveřejněny.

USA mají problém. Na souostroví s jejich základnou zavlála mauricijská vlajka

Svět

Kancelář městského prokurátora se o tom dozvěděla minulý týden a státní zástupce Chesa Boudin listu sdělil, že takovéto použití DNA oběti by mohlo porušovat kalifornský zákon o právech obětí i ústavní práva týkající se bezdůvodných prohlídek a zabavení věcí.

„Uchovávání a použití DNA obětí sexuálních útoků k jejich usvědčování (v jiných případech) ubližuje těmto obětem,“ uvedl Boudin a varoval, že to ještě sníží ochotu obětí těchto činů je hlásit na policii. „Zajištění bezpečnosti veřejnosti vyžaduje, abychom podporovali oběti sexuálního napadení a přestali s veškerou činností, která je odrazuje od toho, aby se přihlásili.

Senátor za San Francisco v kalifornském Senátu Scott Wiener uvedl, že zákonodárci se nyní snaží zjistit, zda bude potřeba změnit kalifornské právo, aby se této praxi zabránilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám