Hlavní obsah

V USA po 17 letech provedli federální popravu

– Washington

Americký nejvyšší soud po 17 letech přestávky potvrdil obnovu federálních poprav. Zrušil tak odklad, kterého v pondělí ve Washingtonu dosáhla federální soudkyně. Prvním, kdo byl na základě tohoto rozhodnutí popraven, byl trojnásobný usvědčený vrah Daniel Lewis Lee.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trojnásobný usvědčený vrah Daniel Lewis Lee byl popraven ve věznici Terre Haute v Indianě (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

„Popravy se mohou konat, jak se původně předpokládalo,” stojí v rozhodnutí nejvyššího soudu. Rozhodnutí se dotýkalo čtyř osob čekajících na vykonání rozsudku smrti v nejbližší době.

Leeova poprava byla původně naplánována na pondělních 16:00 místního času (22:00 SELČ), avšak byla odložena kvůli rozhodnutí washingtonské soudkyně Tanyi Chutkanveové. Podle ní bylo potřeba nejprve projednat stížnosti, podle nichž je vládní metoda poprav v rozporu s ústavou a některými regulacemi.

Foto: Profimedia.cz

Trojnásobný vrah Daniel Lewis Lee byl popraven.

Nejvyšší soud ale její rozhodnutí změnil hlasováním v poměru 5:4. Jak uvedla agentura AP, přípravy na Leeovu popravu pokračovaly bez ohledu na pondělní soudní rozhodnutí. Lee, který byl usvědčen z trojnásobné vraždy, měl právo na návštěvy či setkání s duchovním.

Rodina obětí s trestem smrti nesouhlasí

Smrtící injekce mu byla podána ve věznici Terre Haute v Indianě. „Neudělal jsem to. V životě jsem udělal mnoho chyb, ale nejsem vrah... Zabíjíte nevinného,” zněla jeho poslední slova. Za mrtvého byl prohlášen v 8:07 místního času (14:07 SELČ).

Texas po pěti měsících obnovil popravy zastavené kvůli pandemii

Amerika

Na tento týden byly naplánovány popravy dalších dvou odsouzenců Wesleyho Iry Purkeyho a Dustina lee Honkena. V srpnu pak má být popraven Keith Dwayne Nelson.

Foto: Profimedia.cz

Po 17 letech obnovila USA federální popravy

O obnovu poprav usilovala administrativa prezidenta Donalda Trumpa. Ministr spravedlnosti William Barr řekl, že jeho úřad má povinnost vykonat rozhodnutí soudů včetně rozsudků smrti a poskytnout pozůstalým pocit ukončení případu.

Rodina obětí Leeova činu si ale popravu nepřála. Earlene Petersonová, jíž Lee zabil dceru, vnučku a zetě, by chtěla, aby Lee dostal doživotní trest tak, jak je tomu u jeho komplice. „Neděje se to naším jménem, my to tak nechceme,” sdělila další z příbuzných oběti Monica Veilletteová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám