Hlavní obsah

V USA krmí kvůli sněhu dobytek pomocí vrtulníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LAMAR/VÍDEŇ

Zatímco v ČR zatím na pořádnou zimu marně čeká, obyvatelé amerického středozápadu mají i ve středu úplně opačné problémy. Colorado, Nebrasku, Kansas a Oklahomu pokrývá už týden třímetrová vrstva sněhu. Na pomoc lidem i dobytku musela být nasazena Národní garda, která z bitevních vrtulníků shazuje také potravu pro stáda krav.

Článek

Sněhové bouře jsou příčinou řady dopravních nehod, při nichž v Texasu, Coloradu Minnesotě umírali lidé. 

Ve všech čtyřech státech jsou nadále tisíce domů bez elektrického proudu. V Kansasu je postiženo 21 000 odběratelů, v Nebrasce 29 000 a v Coloradu a Oklahomě 6000. Dodávky elektřiny se navzdory snahám rozvodných podniků nedaří plně obnovit. Větším problémem než sníh je led, pod jehož tíhou praskají dráty elektrického vedení.

Hlavní tahy se po mírném oteplení podařilo zprůjezdnit, ovšem vedlejší silnice jsou stále uzavřené. "Jste to uprostřed nicoty. Když přijdete o elektřinu, je to jako v roce 1885," řekl seržant Steve Segin. "Není tu světlo, nefungují mobilní telefony," dodal. V Kansasu nevysílá dvanáct rozhlasových stanic.

Národní garda obchází všechny domy v Coloradu a na západě Kansasu, které jsou nadále bez proudu a zjišťuje, zda jejich obyvatelé nepotřebují pomoci.

Nepomáhá se jen lidem, ale také dobytku, protože dobytkářství je nejdůležitějším ekonomickým odvětvím celé oblasti. Z vrtulníků se shazuje potrava pro dobytek, aby se neopakovala situace z roku 1997, kdy za podobného počasí uhynulo na 30 000 kusů krav, které jsou uvězněny ve sněhu.  "Snažíme se je nezasáhnout.," uvedl šéf sboru Národní gardy v Coloradu Nick Cornelius.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám