Hlavní obsah

V ulicích Salemu se střetli příznivci a odpůrci Trumpa

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salem

V hlavním městě amerického státu Oregon Salemu se v úterý večer střetli příznivci prezidenta Donalda Trumpa s demonstranty proti rasismu. Policie dva fandy Trumpa zatkla. Informovala o tom v úterý agentura Reuters, podle které jsou protesty na severozápadě Spojených států čím dál víc násilné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střety mezi příznivci a odpůrci Trumpa v OregonuVideo: AP

 
Článek

Více než sto Trumpových přívrženců a ultrapravicových aktivistů projíždělo v pondělí na svátek práce, který připadá v USA na 7. září, v koloně po silnicích kolem Portlandu. Vyrazili z města Oregon City, kde se jich sešlo dopoledne u koleje Clackamas několik set, a skandovali: Učiníme Ameriku zas velkou. Uvedl to server Oregonlive.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Střety v Salemu

Pozdě odpoledne (v úterý nad ránem SELČ) dojela asi stovka lidí v koloně k budově oregonského kongresu. Mávali americkými vlajkami a transparenty s nápisy Trump 2020. Někteří u sebe měli zbraně, kromě holí a baseballových pálek i střelné.

Této skupině se postavilo na 20 demonstrantů z hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). V následné šarvátce obě strany používaly pepřové spreje a paintballové zbraně.

Agentura Reuters s odvoláním na svědky informovala o incidentu, kdy Trumpův stoupenec zmlátil svého protivníka z protirasistického hnutí baseballovou pálkou, druhý zase použil hasicí přístroj. Incidentu přihlíželo kolem 20 policistů, zatčeni byli dva agresivní příznivci prezidenta. Několik lidí bylo zraněno.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Policisté se snaží ukončit rvačku zastánce a odpůrce Donalda Trumpa v Salemu.

Pondělí bylo už 102. dnem protestů v nedalekém Portlandu. Konají se tam každou noc od smrti 46letého černocha George Floyda, jenž byl zabit v Minneapolisu 25. května při zatýkání bělošskými policisty. Manifestace místy doprovází násilí, když se demonstranti proti rasismu střetávají s policií i stoupenci pravice.

Američtí ochránci zákona zabili muže, který v Portlandu zastřelil Trumpova příznivce

Amerika

Trump, který ze zajištění práva a pořádku učinil hlavní téma své kampaně za znovuzvolení ve volbách 3. listopadu, označuje Portland a další města vedená demokraty za místa, kde vládne anarchie. Prezidentův vyzyvatel v boji o Bílý dům Joe Biden tvrdí, že Trumpova rétorika přispívá k násilí.

Trump hrozí vysláním federálních sil do dalších měst ovládaných demokraty

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám