Hlavní obsah

V San Francisku se propadá a naklání mrakodrap

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Téměř 200 metrů vysoký mrakodrap Millennium Tower v San Francisku se pomalu propadá a naklání. Moderní 58patrovou stavbu se 400 byty přitom otevřeli teprve v roce 2009. Zástupci města, developeři, politici a také majitelé bytů se teď hádají, kdo za to může.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mrakodrap v San Francisku se naklání a propadáVideo: AP

 
Článek

Mrakodrap se propadl o 40 centimetrů a naklonil o pět, což se nemusí zdát moc v porovnání se slavnou šikmou v Pise, která je vychýlená o 4,8 metru, jenže Millennium Tower leží v aktivní seismické oblasti s častým výskytem zemětřesení, připomíná agentura AP, která o případu podrobně informovala.

Přitom se jednalo o projekt luxusní budovy s byty přímo v centru města. San Francisco je známé vysokými cenami nemovitostí, a tak nepřekvapí, že se třeba penthousy v Millennium Tower prodávaly za částky kolem 10 miliónů dolarů (240 miliónů korun).

„V květnu nám řekli, že se budova propadla o 16 palců (zmíněných 40 centimetrů - pozn. redakce) a že se neví, kdy se to zastaví. To byla v zásadě celá ta prezentace, kdy jsme tohle slyšeli poprvé,“ uvedl Jerry Dodson, který si v mrakodrapu koupil s manželkou dvoupokojový byt za 2,1 miliónu dolarů (50 miliónů korun).

Když teď Dodsonovi položí golfový míček do rohu obýváku, začne se kutálet do druhého rohu na severovýchod, tedy do směru, kam se budova naklání.

Praskající luxus

Milióny dolarů zaplatilo za byty mnoho dalších lidí, ostatně v mrakodrapu se usídlila především místní elita, uvedl web stanice CNBC. Obyvatelé domu se mohli těšit na 20metrový krytý bazén, lázně, vinný sklep s místem pro každého vlastníka bytu, luxusní restauraci nebo třeba vlastní kino. Jenže teď se jejich myšlenky upírají především k tomu, co se bude dít dál.

V pětipatrové podzemní garáži parkují ferrari, porsche a další luxusní auta obyvatel mrakodrapu, ale také jsou tam k nalezení znaky problémů s budovou – praskliny ve stěnách. Jsou na nich měřidla zaznamenávající, zda a případně o kolik se rozšiřují. Venku pro změnu začali dělníci vrtat do podloží, aby zjistili, jak se půda pohnula. To ale společně s testováním vzorků půdy může zabrat měsíce.

Geotechnik Pat Shires, který průzkum vede, uvádí, že budova si může sednout o 60 až 78 centimetrů, ale nikdo to neví jistě. Další zkoumání má ukázat, zda si půda už definitivně sedla, nebo zda se ještě hýbe. Do té doby není možné přijít s řešením situace, uvádí agentura AP.

Zástupci firmy Millennium Partners, která budovu postavila, tvrdí, že mrakodrap zvládne propad o třicet centimetrů i víc a že odolnost vůči zemětřesení nebyla narušena. Současný průzkum probíhá jen kvůli ujištění. Zástupci města ale chtějí vědět, proč se problémy s propadáním tak dlouho tajily. Uniklé dokumenty totiž ukazují, že developer i stavební inspekce o propadání věděli už před otevřením v roce 2009.

Přijde zemětřesení?

Rezidenti chtějí především vědět, proč stavba nemá pilíře zaneseny až do podloží v hloubce 70 metrů, ale jen nějakých 25 metrů na navážce. Firma oponuje tím, že takový postup je v centru města běžný, což potvrzuje i supervizor města Aaron Peskin. Inženýr najatý firmou sice ve zprávě o stabilitě budovy uvedl, že zemětřesení odolá, ale zároveň dodal, že došlo k významnému namáhání betonových základů.

Zakládající člen Millennium Partners Chris Jeffries svádí problémy na přilehlou stavbu železničního terminálu, stavitelé ale oponují tím, že mrakodrap se propadal už předtím.

„Skutečnost je taková, že ta budova se propadala rok předtím, než se v projektu Transbay Terminal koplo do země,“ řekl Peskin.

Obyvatelům mrakodrapu tak stále nezbývá nic jiného než čekat.

„Je spousta důvodů, proč se znepokojovat. Myslím, že největším problémem pro nás je, jestli tu bude zemětřesení. Většina z nás si není jistá, zda by budova v tom případě byla bezpečná,“ manželka Dodsonova manželka Pat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám