Hlavní obsah

V Paraguayi hrozí epidemie smrtící horečky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARAGUAY

Úřady v Paraguayi vyhlásili 60denní výjimečný stav k vypořádání se s epidemií horečky dengue, která v zemi za poslední dva měsíce zabila nejméně 10 lidí. Podle oficiálních statistik nemoc postihla téměř 15 000 lidí, odborníci si však myslí, že skutečný počet je mnohem vyšší.

Článek

Paraguayští zdravotníci tvrdí, že horečkou trpí desetkrát více lidí a varují před nebezpečím zhoubnějšího druhu nemoci.

Také Brazílie a Bolívie zaznamenala v poslední době nárůst onemocnění horečkou, kterou na člověka přenášejí moskyti a komáři, a jež u člověka vyvolává navíc silné bolesti hlavy, svalů a kloubů. Ačkoliv je horečka dengue zřídkakdy smrtelným onemocněním, existují i její smrtící druhy.

Podle paraguayských doktorů byla nejméně polovina osob, které v posledních týdnech nemoci podlehly, nakažena "žaludeční dengue", jež byla v zemi zaznamenána vůbec poprvé. Tento druh horečky zasahuje životně důležité orgány jako játra, srdce, plíce či mozek a zabíjí během několika hodin.

Lékaři tvrdí, že vláda podceňuje rozsah epidemie a chystají se v pátek demonstrovat před budovou ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám