Hlavní obsah

V Novém Mexiku se střílelo během protestů. Policie zadržela ozbrojené pravicové radikály

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Albuquerque

Nejméně jeden člověk byl postřelen během pondělních protestů v Albuquerque v americkém státě Nové Mexiko. Muž je v kritickém stavu. Policie na místě zadržela útočníka včetně několika členů místní pravicové skupiny Civilní stráž Nového Mexika. Zda byl střelec příslušníkem tohoto ozbrojeného oddílu, však policie neuvedla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejméně jeden člověk byl postřelen během pondělních protestů v Albuquerque Video: Reuters

 
Článek

„Zadrželi jsme několik lidí, kteří se zapletli do střelby. Jedince jsme odzbrojili a převezli do vazby, kde se podrobí výslechu,” uvedlo v tiskové zprávě policejní oddělení v Albuquerque.

Incident vyvolal spor o sochu Juana de Oñateho poblíž Národního historického muzea, kterou chtěli demonstrující zničit. Španělský cestovatel a důstojník Oñate, jenž byl prvním koloniálním guvernérem Nového Mexika, byl podle nich rasista, protože v 16. století masakroval místní domorodce.

Obětí nepokojů v USA jsou hlavně policisté. V ulicích jich bylo zraněno už přes 600

Amerika

Z videí, která na místě natočila řada svědků, je patrné, jak se ostatní protestující snaží raněnému člověku pomoci. Údajného střelce poté bránili příslušníci civilní stráže, kteří se ho snažili uchránit před rozzuřenými protestujícími.

Foto: Profimedia.cz

Policisté zatkli několik příslušníků pravicové civilní stráže

Policie později večer uvedla, že postřelený muž byl převezen do nemocnice, kde leží v kritickém stavu.

„Tragický a nepřijatelný násilný čin, který v našem městě nemá místo,“ citoval Washington Post starostu města Tima Kellera. „Tito ozbrojení jedinci, kteří si říkají civilní stráž, byli na místě z jediného důvodu: Aby hrozili demonstrantům a ukázali jim svou sílu,“ kritizovala guvernérka Nového Mexika Michelle Lujanová Grishamová.

Foto: Profimedia.cz

Postřelený muž je v kritickém stavu

Protesty Black Lives Matter v Albuquerque, stejně jako po celých Spojených státech, spustila smrt černocha George Floyda. Ten zemřel v Minneapolis poté, co mu na krku téměř devět minut klečel bělošský policista.

Reklama

Výběr článků

Načítám