Hlavní obsah

V New Yorku za celý den nezaznamenali jediný násilný zločin

Novinky, rei
New York

New York prožil v pondělí den, který vstoupil do historie, aniž by si to některý z jeho osmi miliónů obyvatel uvědomil. V celé metropoli se totiž za celý den neudál jediný násilný trestný čin. Přinejmenším policie žádný nezaznamenala. Něco takového New York nepamatuje.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Newyorští policisté

Článek

„Je to hezké, začínat takto týden,“ prohlásil zástupce policejního šéfa Paul Browne.

Za celý den nebyla zjištěna jediná přestřelka, vražda nebo jiný násilný čin. Čtyřiadvacetihodinový klid zbraní přerušil až incident v Bronxu v úterý před polednem, při němž byl střelen 27letý muž, uvedl server New York Daily News.

Newyorská policie dlouhodobě eviduje pokles násilných trestných činů navzdory vysokému počtu zabití z letošního července. Zatímco loni ve městě zaznamenali 472 vražd, letos jich je zatím 366. „Bude to nejméně vražd asi od roku 1960. To je téměř neuvěřitelné číslo,“ prohlásil Tom Reppetto, historik zabývající se dějinami americké policie.

Celkově kriminalita roste

Například v Chicagu, v němž žije „pouze“ 2,7 miliónu lidí, řešila letos policie 462 vražd a ve Filadelfii s 1,5 miliónu obyvatel 301 případů.

Stanice BBC ale upozornila, že v úhrnu kriminalita roste, konkrétně letos o tři procenta. I když vražd o dvě desítky procent ubylo, na vzestupu jsou například krádeže. Těch přibylo o devět procent a podle policie za tím stojí hlavně zájem zlodějů o chytré telefony.

Newyorské úřady považují úbytek násilných trestných činů za důkaz účinnosti jejich agresivních prevenčních programů, při nichž se podařilo zabavit desítky nezákonně držených zbraní. Kritici ale v souvislosti s nimi poukazují na policejní šikanu, zejména vůči černochům a Latinoameričanům.

Reklama

Výběr článků

Načítám