Hlavní obsah

V Mexiku zabili hlavního dodavatele metamfetaminu do USA

Mexiko

Ignacio "Nacho" Coronel, jeden z nejvyšších bossů mexické drogové scény, byl zabit při čtvrteční přestřelce s vládními vojáky. Podle tisku jde o zatím největší úspěch v tažení mexického prezidenta Felipeho Calderóna proti drogovým gangům.

Foto: Eliana Aponte , Reuters

Ignacio "Nacho" Coronel

Článek

Coronel patřil k mocnému drogovému kartelu Sinaloa, který operuje v severozápadním Mexiku. Byl zastřelen při armádní razii na předměstí Guadalajary v západomexickém státě Jalisco.

Podle armádních zdrojů zahájil palbu na postupující vojáky, kteří střelbu opětovali. Než zahynul, jednoho vojáka zabil a jednoho zranil. Při akci byl zadržen další drogový boss Francisco Quinonez Gastelum, který je považován za Coronelovu pravou ruku.

Ve Spojených státech byl na šestapadesátiletého Coronela vydán zatykač s odměnou pět miliónů dolarů (asi 100 miliónů korun) za pomoc při dopadení. Americké úřady ho označovaly za hlavního dodavatele metamfetaminu na americký trh.

USA uzavřely svůj konzulát

V severomexickém městě Ciudad Juárez, kde byly od začátku loňského roku zabity při přestřelkách soupeřících drogových gangů 4000 lidí, byl v pátek na neurčito uzavřen americký konzulát. Oficiálním důvodem je bezpečnostní prověrka. Konzulát Američané nakrátko zavřeli už letos v březnu, kdy nájemní vrazi zastřelili tři jeho externí spolupracovníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám