Hlavní obsah

V Kolumbii převládla varianta koronaviru mí, připadá na 60 procent úmrtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Na variantu koronaviru B.1.621 mí, která byla poprvé zachycena v lednu v Kolumbii, v této zemi připadá asi 60 procent analyzovaných vzorků odebraných lidem, kteří zemřeli po nákaze covidem-19, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO) uváděla, že na ni připadá v zemi 39 procent nových případů.

Foto: Luisa Gonzalez, Reuters

Dívka v kolumbijské Bogotě

Článek

„V Kolumbii je mí dominantní varianta a právě ona způsobila třetí vlnu nemoci, která jihoamerickou zemi decimovala od dubna do června,” uvedla šéfka národního zdravotního ústavu Marcela Mercadová. „Přibližně 60 procent úmrtí, která jsme sekvenovali, pochází z tohoto kmene,” dodala.

Podle kolumbijských úřadů byla nová varianta jedním z faktorů, jež vedly k výraznému zvýšení počtu nově nakažených mezi polovinou května a začátkem července. Tehdy země zaznamenávala bezmála 30 000 nových případů nákazy a 700 úmrtí denně, přičemž 21. července to bylo podle serveru Daily Beast dokonce 125 000 nových případů. Výskyt epidemie se ale na konci srpna výrazně snížil a dosahuje zhruba 2000 nových případů koronaviru denně, přičemž denní počet obětí klesl pod sto.

WHO zkoumá novou variantu koronaviru. Jmenuje se mí

Koronavirus

To je dobrá zpráva, která naznačuje, že tuto vlnu koronaviru má země za sebou, uvedl server Daily Beast. Expret Ordonez Molina uvedl k poklesu: „Potvrzuje to dvě věci, že jsme mí překonali a vakcíny zabírají.” V zemi je ale očkováno jen 29 procent lidí.

Mutaci mí zaznamenali o prázdninách i v Česku

Koronavirus

Varianta s označením B.1.621 se podle Mercadové objevila už ve 43 zemích, v Ekvádoru na ni připadá 13 procent případů a je silně nakažlivá. I když se situace díky očkování v Kolumbii zlepšila, šéfka zdravotnického úřadu přesto očekává další vlnu nemoci během října.

Reklama

Výběr článků

Načítám