Hlavní obsah

V Ekvádoru pouštěli demonstranti na policisty hořící pneumatiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protesty v Ekvádoru namířené proti prezidentovi Lenínu Morenovi trvají sedm dnů a nabírají na intenzitě, píše agentura Reuters. Protestující v hlavním městě Quito zapálili pneumatiky a pouštěli je směrem k policistům. Mezi účastníky protestů a policisty se odehrávaly krvavé potyčky, bezpečnostní úřady musely na jejich potlačení použít slzný plyn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Ekvádoru pouštěli na policisty hořící pneumatikyVideo: Reuters

 
Článek

Odbory na středu vyhlásily celonárodní stávku. Většina ekonomických aktivit v zemi stejně ustala už před několika dny kvůli blokádám silnic, střetům a rabování. Demonstrace vypukly, když prezident Moreno zrušil minulé úterý státní dotace na pohonné hmoty. Jejich cena tak vzrostla až o 123 procent.

Protesty si chtějí Ekvádorci vynutit zrušení tohoto opatření. Moreno ale odmítá nejenže ustoupit, ale má v plánu zavést další úsporná opatření, například propouštění ve státní správě nebo privatizaci některých státních podniků.

Kvůli násilným střetům se Moreno, odkázaný na invalidní vozík, spolu s dalšími členy vlády přesunul do 400 kilometrů vzdáleného přístavu Guayaquil. Odchod z funkce kategoricky odmítl. Záleží ovšem na armádě, zda si udrží její podporu. Ta za ním zatím stojí.

Policie už zatkla téměř 700 lidí, dva lidé zemřeli.

Moreno obviňuje z podněcování nepokojů svého bývalého mentora a politického spojence Rafaela Correu. Ten stál v čele Ekvádoru deset let do května 2017, než se úřadu ujal Moreno, jenž byl v Correově vládě několik let viceprezidentem. O nestabilitu v Ekvádoru usiluje podle prezidenta i venezuelský vůdce Nicolás Maduro, který to ale popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám