Hlavní obsah

V Arizoně chtějí učitelům zakázat mluvit sprostě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arizonští zákonodárci chtějí zakázat učitelům na veřejných školách mluvit sprostě. Chystaný zákon má odstupňované tresty. Pokud by se vyučující provinil pětkrát za sebou, znamenalo by to jeho propuštění. Proti návrhu protestují školské odbory i další organizace. Považují jej za zbytečný a za narušení školské samosprávy, napsal americký deník The Los Angeles Times.

Foto: Profimedia.cz

V základních školách splňuje předepsanou odbornou kvalifikaci asi 68 % učitelů a ve středních a vyšších odborných školách okolo 71 % pedagogů.

Článek

Zákon navrhla arizonská senátorka Lori Kleinová. Reagovala tak na stížnost dlouholetého republikánského volebního stratéga Floyda Browna žijícího v Arizoně, který odhlásil svou dceru ze školy poté, co tamní učitel nadával studentům.

"Z mého pohledu je zákon důležitým krokem k tomu, aby (ve školách) bylo civilnější prostředí. Udivuje mě, že se proti tomu někdo staví," řekl Brown. Dodal, že jeho stížnosti ve škole vyšly na prázdno. Učitelé podle něj navíc mluví ve školách stále sprostěji.

Arizonská asociace školských rad nicméně uvedla, že o ničem takovém neví. Školy podle ní mají pravidla správního chování pro učitelé i postihy za jejich porušování. Chystaný zákon podle nich zasahuje do pravomocí jednotlivých okresů řídit tamní školy.

Zákon již v arizonském senátu prošel výborem a nyní o něm budou hlasovat všichni zákonodárci. V obou komorách tamního parlamentu přitom mají většinu republikáni, kteří návrh podporují.

The Los Angeles Times připomenuly, že navrhovatelka zákona Kleinová na sebe upozornila již v minulosti. Senátorka, která je zastáncem nošení zbraní, například v loňském roce namířila nabitou pistoli na novináře, když předváděla její laserové zaměřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám