Hlavní obsah

V americkém Senátu se strhne boj o práva voličů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ukradli nám volby, hřímal loni na podzim americký prezident Donald Trump poté, co jej v prezidentských volbách porazil Joe Biden. Jednalo se o větu, která změnila sled událostí v americkém volebním právu, o kterém by měl tento týden Senát hlasovat.

Foto: Brandon Bell, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ve Spojených státech smí volit každý zaregistrovaný občan, který dovršil 18 let. Další pravidla si ale jednotlivé státy mohou určovat samy. Proto ve 20 státech například nemohou volit odsouzení zločinci, zatímco v Maine, Vermontu či D.C. toto pravidlo neplatí.

Zákonodárci po Trumpově porážce v období od ledna do května letošního roku předložili už 389 návrhů zákona ve 48 státech, které mají omezit možnost volit. Výsledkem je, že ve 14 státech bylo 22 návrhů uzákoněno.

Nemůžeme vyčkávat do příštích voleb a dovolit si stejné vylomeniny jako 6. ledna.
Bývalý prezident Barack Obama

Omezení se liší stát od státu, mohou ale zahrnovat časové omezení přenosných volebních uren, přidání požadavků na identifikaci voličů požadujících hlasování v nepřítomnosti či zrušení místních zákonů, které umožňují automatickou registraci hlasování v nepřítomnosti. Nejvýznamnější změny se přitom odehrály ve státech, kde si republikáni drží těsný náskok – Georgie, Florida, Texas.

Reakce států pochopitelně vzbudila obavy u demokratů, kteří kromě prezidenta aktuálně ovládají i Sněmovnu a těsně i Senát, a podle kterých může být americká demokracie v ohrožení, což koneckonců řekl i bývalý prezident Barack Obama.

„Nemůžeme vyčkávat do příštích voleb a dovolit si stejné vylomeniny jako 6. ledna (útok na budovu Kapitolu – pozn. red.). Pokud tato pravidla budeme mít i v dalších volebních cyklech, čekají naši demokracii dlouhodobě problémy,“ citoval server TheHill Obamu.

Tenhle kus legislativy musí zemřít a musí zemřít rychle.
Senátor John Thune

Demokraté tak přišli s návrhem zákona, o kterém bude hlasovat Kongres. Návrh má za cíl ochránit práva voličů, zvýšit volební bezpečnost, reformovat finanční kampaň, etiku či gerrymandering (překreslování volebních map – pozn. red.). To vše s cílem vyvážit změny, které udělaly jednotlivé státy.

Odpověď senátního šéfa republikánů Mitche McConnella byla však jednoznačná: „Tohle nepodpoříme.“ Strana legislativu kritizovala jako přehnanou a argumentovala tím, že volby by měly být ponechány na jednotlivých státech, nikoli na federální vládě.

Požadavky na identifikaci voliče

Ačkoli se v každé kategorii podmínky v jednotlivých státech liší, existuje celkem pět způsobů, jak probíhá identifikace voliče.

  • V roce 2020 v 16 státech nebylo nutné předkládat žádný dokument (sehnání ID je pro minority a chudší rodiny obtížné).
  • Dalších 16 států vyžaduje identifikaci jménem bez fotografie, je třeba ale vyplnit přísežné prohlášení či doplňující informace o své osobě.
  • V 8 státech stačí bez patřičných dokumentů identifikace s fotografií (například pomocí průkazky do knihovny) a přísežné prohlášení.
  • Ve třech státech je třeba doložit totožnost jinou průkazkou bez fotografie a dokumenty dodat v následujících dnech.
  • Ve zbylých sedmi státech je nutné předložit fotografii a v dalších dnech dodat patřičný dokument, jinak se hlasy nezapočítávají.

Demokraté ale budou v Senátu závislí na hlasech republikánů, a tak se pokoušejí přijít s pozměněnou nabídkou, která by republikány mohla zaujmout. Snaží se o to senátor Joe Manchin, jenže hlavním bodem sváru zřejmě bude požadavek na identifikaci voliče.

Vyjednat kompromis bude pro demokraty složité. Už jen z kvůli rétorice republikánů, kterou v tomto případě reprezentuje senátor John Thune. „Tenhle kus legislativy musí zemřít a musí zemřít rychle,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám