Hlavní obsah

Útok na Kapitol: Americké úřady zatkly lídra krajně pravicové milice

– Washington

Americké úřady zatkly a obvinily lídra krajně pravicové milice Oath Keepers (Strážci přísahy) z plánování násilí v souvislosti s loňským napadením sídla Kongresu. Steven Rhoades je společně s deseti dalšími lidmi obviněn z „rozvratného spiknutí“ a dalších zločinů, oznámilo ministerstvo spravedlnosti. Podle webu Politico tak vláda vznesla dosud nejzávažnější obvinění v kauze vpádu příznivců exprezidenta Donalda Trumpa do washingtonského Kapitolu.

Foto: Stephanie Keith, Reuters

Příznivci Donalda Trumpa se dobývají do budovy Kongresu USA

Článek

Bývalý právník Rhoades je zakladatelem Oath Keepers, která byla jednou z vícero extremistických skupin, jejichž členové loni 6. ledna dorazili k budově Kongresu. Její název odkazuje na přísahu, kterou ve Spojených státech skládají veřejní činitelé, především pak na pasáž o ochraně ústavy před "vnějšími i domácími" nepřáteli. Oath Keepers jsou přitom známí tím, že se snaží nabírat vojáky a policisty.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Příznivci Donalda Trumpa uvnitř budovy Kapitolu, sídla Kongresu USA

Po volbách roku 2020 podle ministerstva spravedlnosti Rhoades a další začali spřádat plány, jak „se silou postavit proti výkonu zákonů spravujících předání prezidentské moci". „Z tohohle se bez občanské války nedostaneme... Připravte svou mysl, své tělo i duši," napsal údajně Rhoades dva dny po hlasování v uzavřené skupině v komunikační aplikaci Signal. Následující měsíc hovořil o potřebě uskutečnit „nesmírně krvavou revoluci".

Soudkyně odmítla Trumpovu snahu zabránit vydání dokumentů o vpádu do Kapitolu

Amerika

Členové Oath Keepers včetně Rhoadese se 6. ledna dostavili k washingtonskému Kapitolu, kolik z nich proniklo dovnitř, ale není jasné. Politico uvádí, že Rhoadese během násilností zachytily kamery, jak před sídlem Kongresu „svolává své spojence na shromaždišti před komplexem Kapitolu".

Za rozvratné spiknutí až dvacet let

Ministerstvo spravedlnosti jeho počínání a kroky dalších deseti obviněných popisuje jako naplánovanou operaci. Zločinné spiknutí údajně zahrnovalo utvoření týmů, které byly připraveny použít sílu a přepravit do Washingtonu zbraně a munici, či organizaci „tréninků". Účastníci operace údajně do areálu Kapitolu donesli nože, obušky, polovojenskou výstroj, helmy či vysílačky.

Trump podal žalobu na sněmovní výbor vyšetřující lednový útok na Kongres USA

Zahraniční

Za „rozvratné spiknutí" hrozí 11 obviněným až 20 let vězení. Policie nyní kromě 56letého Rhoadese zatkla ještě 63letého Edwarda Valleja, který se podle vyšetřovatelů podílel na koordinaci „týmů" během povolebních nepokojů. Zbylých devět lidí jmenovaných v soudních dokumentech už předtím čelilo obviněním spojeným s událostmi loňského 6. ledna. Kromě toho úřady stíhají i dalších osm lidí spojených s Oath Keepers.

Deník The Washington Post uvádí, že nová sada obvinění přináší první případy stíhání za rozvratnou činnost ve spojení s násilnostmi v Kapitolu. Úřady nicméně od počátků vyšetřování naznačovaly, že by mohly využít i tuto vzácně aplikovanou část federálního práva. Jen šest dní po nepokojích prokurátor Michael Sherwin uvedl, že vláda zvažuje obvinění z těžkých zločinů spojených s „rozvratnou činností a spiknutím".

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Demonstranti před Kapitolem

Od té doby bylo v souvislosti s napadením sídla Kongresu obviněno přes 700 lidí. Více než 150 z nich se přiznalo k různým zločinům, především jde o méně závažné činy. Desítkám výtržníků už byly vyměřeny tresty, ten nejpřísnější si vyslechl jistý Robert Palmer, který dostal 63 měsíců vězení za napadání policistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám