Hlavní obsah

USA zařadily do výzbroje nové jaderné hlavice pro taktické použití, experti mají obavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva

Balistické rakety odpalované z amerických ponorek byly vyzbrojeny novými jadernými hlavicemi W76-2, uvedl minulý týden Pentagon. Tyto hlavice pro rakety Trident II objednané už za vlády současného prezidenta USA Donalda Trumpa, jsou ve srovnání s běžnými relativně slabé, mají asi třetinovou sílu ve srovnání a atomovou bombou shozenou na Hirošimu. To vyvolalo obavy expertů, že se USA vracejí k možnosti taktického nasazení jaderných zbraní.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Americká ponorka USS New Mexico

Článek

O zařazení nových hlavic do výzbroje jako první informovala 29. ledna Federace amerických vědců (FAS) s tím, že nové hlavice nese od konce loňského roku jaderná ponorka USS Tennessee (SSBN-734).

Mluvčí Pentagonu k tomu uvedl, že americkou politikou je nepotvrzovat ani nevyvracet rozmístění jaderných zbraní mimo území USA, a odmítl i komentovat tvrzení vědců, jaká ponorka jimi byla vyzbrojena. V úterý ale podsekretář pro obrannou politiku John Rood potvrdil, že námořnictvo zařadilo tuto zbraň do výzbroje.

Zařazení hlavice W76-2 do výzbroje podle Rooda „posílilo odstrašovací schopnosti USA a poskytlo jim strategickou zbraň nízké síly a podpořilo závazek rozšířit odstrašování a demonstrovat případným nepřátelům, že neexistuje žádná výhoda omezeného využití jaderných zbraní, protože Spojené státy jasně a rozhodně odpoví na jakoukoli hrozbu“.

Foto: Lt. Rebecca Rebarich, ČTK/AP

Americká jaderná ponorka USS Wyoming

Přesná síla těchto hlavic není známá, ale odhaduje se na pět kilotun TNT, tedy na třetinu síly bomby shozené na Hirošimu. Jde o jednu ze dvou hlavic vyvinutých na základě zhodnocení jaderné strategie z roku 2018 v programu Nuclear Posture Review. Podle ní Spojené státy potřebují jadernou zbraň malé síly, aby mohly adekvátně reagovat na ruské hrozby, protože Moskva v poslední dekádě hodně investovala do vývoje různých jaderných systémů. Podle představitelů amerického ministerstva obrany by mohla Moskva případně využít slabší jaderné zbraně, aby odvrátila USA od vstupu do konfliktu, protože by Spojené státy váhaly s využitím silnějších hlavic. Stávající strategické jaderné hlavice, jež americké ponorky nosí několik desetiletí, mají sílu 90 a 475 kilotun.

Útok malou atomovkou, odveta velkou

Kritici taktických jaderných zbraní se naopak obávají, že jejich zařazení riziko propuknutí jaderného konfliktu naopak zvyšují. Vojenským velitelům totiž poskytují novou možnost, jaké jaderné zbraně do konfliktu zapojit.

Není přitom jisté, že nepřítel jejich nasazení nevyhodnotí jako strategickou hrozbu a neodpoví na ni celoplošných jaderným útokem. Nemluvě o nebezpečí radiace, které mají všechny jaderné zbraně.

Ruské obavy

Moskva americké rozhodnutí kritizovala. Za znepokojující ho označil náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov, který dodal, že je třeba zabránit Washingtonu v plánování „naprosto nepřípustných katastrofických scénářů”.

„Reagujeme na to s velkým znepokojením ne proto, že v tom vidíme ohrožení bezpečnosti naší země..., ale z pohledu doktrín a konceptů, které Američané uplatňují v jaderné sféře. To je velmi alarmující,” prohlásil před novináři náměstek ruského ministra zahraničí. Podle něj jaderné hlavice s omezenou ničivou silou na strategických nosičích USA značí, že „dřívější deklarativní úvahy americké strany o možnosti použití takovýchto prostředků v hypotetickém konfliktu už nabývají konkrétní podoby”.

„To odráží skutečnost, že USA snižují jaderný práh, že pro sebe připouštějí vedení omezené jaderné války a vítězství v ní,” uvedl náměstek šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám