Hlavní obsah

USA vyšlou kvůli karavaně migrantů k hranici tisíce vojáků

– Mexico City

Kvůli proudu migrantů ze středoamerických zemí, především z Hondurasu a Guatemaly, pošlou USA k hranici s Mexikem 5200 vojáků. Podle agentury Reuters to uvedlo americké ministerstvo obrany. Vyslání vojáků už dříve avizoval prezident Donald Trump, který pochod označil za invazi.

Foto: Santiago Billy, ČTK/AP

Letecký pohled na davy lidí, kteří se snaží překonat řeku na guatemalsko-mexiké hranicire patrols.

Článek

"Mnoho členů gangů a velmi špatných lidí je součástí karavany, která míří k naší jižní hranici. Prosím, vraťte se zpět, do Spojených států nebudete bez absolvování zákonem stanoveného procesu vpuštěni," napsal  Trump na Twitteru. "Tohle je invaze do naší země a čeká na vás naše armáda!" dodal.

Televize Fox News oznámila, že vojáci vyslaní na hranici nebudou součástí bojových formací, ale podpůrných sborů, jako jsou ženisté, lékaři a zdravotníci či příslušníci leteckých jednotek. Podle informací Reuters ale někteří budou ozbrojeni.

Vedle vojenských posil chce na hranicích rozšířit svůj personál i pohraniční stráž. Letectvo plánuje, že přímo na pomezí letecky vysadí 400 pohraničníků, uvedla televize.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti se na guatemalsko-mexické hranici střetli s vojákyVideo: Reuters

K hranicím USA v současnosti míří dvě karavany migrantů, v nichž jsou i celé rodiny prchající před chudobou a vysokou kriminalitou. Větší skupina čítá okolo 7000 lidí a nachází se v jihomexickém státě Oaxaca zhruba měsíc pěší cesty od hranice.

Lidé se vydali na pouť zhruba před dvěma týdny z Hondurasu. Ke zhruba dvěma tisícovkám se postupně přidávali další a další. Nejen z Hondurasu ale také ze sousední Guatemaly. Problémy mají už při vstupu do Mexika, většina z nich překonává hranici přes řeku Suchiate na západě země.

Foto: Santiago Billy, ČTK/AP

Lidé překonávají řeku Suchiate na guatemalsko-mexické hranici

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám