Hlavní obsah

USA uvalily sankce na venezuelského prezidenta Madura

Aktualizováno

Spojené státy uvalily sankce na prezidenta Venezuely Nicoláse Madura kvůli uspořádání nedělních voleb do nového Ústavodárného shromáždění. Oznámilo to v pondělí americké ministerstvo financí. Podle něj hrozí podobné sankce i členům nového orgánu, jehož vznik opozice i řada států označuje za neústavní. Agentura Reuters uvedla, že sankce na venezuelský ropný sektor prozatím vyhlášeny nebudou.

Foto: Marco Bello, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

"Včerejší (nedělní) nelegitimní volby potvrdily, že Maduro je diktátor, který ignoruje vůli venezuelského lidu," uvedl americký ministr financí Steven Mnuchin při oznámení sankcí. Ty zahrnují zmrazení Madurových aktiv, které spadají pod americkou jurisdikci. Sankce rovněž zakazují Američanům a americkým firmám jakékoli obchodní a finanční transakce s Madurem.

USA už minulý týden pohrozily venezuelské vládě sankcemi, pokud uspořádá volby do Ústavodárného shromáždění. Vznik tohoto orgánu považuje opozice i řada zemí za nedemokratický, prezident Maduro se tak podle nich snaží upevnit svou autoritářskou vládu a obejít parlament, v němž má od loňska většinu opozice.

V posledních dnech se objevily zprávy, že Washington zvažuje uvalení sankcí na venezuelský ropný sektor. Spojené státy kupují zhruba třetinu venezuelské produkce ropy a případný bojkot by mohl mít pro venezuelské hospodářství fatální následky. Agentura Reuters v pondělí ale s odvoláním na své zdroje z Kongresu uvedla, že ropné sankce zatím vyhlášeny nebudou, ale jsou stále ve hře.

Už minulý týden uvalily USA sankce na 13 bývalých a současných činitelů Madurova režimu, jsou mezi nimi mimo jiné šéfka národní volební komise Tibisay Lucenová, ministr vnitra Néstor Reverol či šéf policie Carlos Pérez.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám