Hlavní obsah

USA stáhly z Afghánistánu nový tepelný paprskomet

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká armáda stáhla z Afghánistánu tepelný paprskomet ADS, který chtěla nasadit k rozhánění davů a odpuzování nepřátel. Velitelé to potvrdili reportérovi zpravodajského programu BBC Newsbeat, aniž by bylo jasné, proč se tak rozhodli. Zřízení mělo lidi zasáhnout vlnou nesnesitelného horka.

Foto: Profimedia.cz

Paprskomet ADS na vozidle humvee

Článek

Aktivní odpuzovací systém (ADS), jak se tepelný paprskomet oficiálně označuje, je zbraň, která má vyvolávat na kůži nesnesitelný pocit žáru, nejde ale o zbraň smrtelnou. Podle vojenských expertů je minimální i riziko případných zranění. Má dosahovat jednoho promile případů. Zbraň byla testována asi 11 000krát na sedmi stech dobrovolnících. Dosah neviditelného paprsku je asi půl kilometru.

Zbraň byla vyvinuta na odpuzování nepřátel a rozhánění davů, přičemž každý člověk zasažený paprskem se měl kvůli pálivým pocitům na kůži okamžitě stáhnout. Paprsky nepronikají do hloubky kůže.

Zbraň také měla snížit počet případných obětí, neboť by umožnila zahnat útočníky bez použití střelných zbraní.

Americká armáda už zbraň zařadila do svého arzenálu, ale nyní od jejího použití v Afghánistánu ustoupila. „ADS nebyla použita a byla poslána zpět z Afghánistánu. Velitelé neschválili operační nasazení,“ uvedl plukovník Schanks z tiskového odboru mezinárodních sil ISAF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám