Hlavní obsah

USA sevřel strach, řítí se na ně rekordní hurikán Sandy

Washington
Aktualizováno

Hurikán Sandy má podle odborníků zasáhnout východní pobřeží Spojených států v úterý ráno místního času. V šesti státech včetně New Yorku a Washingtonu, D.C. byl vyhlášen stav ohrožení. Sandy se může stát nejrozsáhlejší bouří, jaká kdy postihla USA. Svými vichry, lijáky s povodněmi a narušením dodávek proudu bude v příštích dnech sužovat na 50 miliónů lidí od východních břehů Atlantiku až po Velká jezera. Postižena je už nyní doprava.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: New Jersey a Maryland se připravují na hurikán SandyVideo: Reuters

 
Článek

Hurikán Sandy, který již zabil 66 osob v Karibiku, má nad pevninou ještě zesílit. Neměl by podle amerických meteorologů být silný a ničivý jako hurikán Katrina, který v roce 2005 zničil New Orleans, ale mohl by z hlediska velikosti být největší bouří nad územím USA v dějinách země. Sandy má průměr přes osm set kilometrů a její větry jsou patrné až ve vzdálenosti kolem 520 kilometrů od jejího oka.

V 7:00 SEČ se bouře pohybovala k severu, přičemž její oko bylo 760 kilometrů jihovýchodně od New Yorku, uvedlo podle BBC americké Národní centrum pro  hurikány. "Frankenstorm", jak Američané bouři přezdívají, doprovázejí zatím větry o rychlosti přes 130 km/h, ale očekává se, že zesílí, až bouře v pondělí zasáhne zemi mezi Virginií a jihem Nové Anglie.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry hurikánu Sandy z vesmíruVideo: NASA

Bouře se pohybuje extrémně pomalu rychlostí pouhých 24 km/h, což zesiluje její účinek, protože na postižené oblasti působí déle. Hlavní obavy panují ze silných přívalových dešťů, kdy může do postižených oblastí přinést až 25 cm dešťových srážek a 60 cm sněhu.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Obyvatelé New Yorku se připravují na povodňovou vlnu po příchodu hurikánu Sandy

Američané se chystají na bouři

Statisíce obyvatel v nejohroženějších místech byly vyzvány k evakuaci, mezi jinými i 375 000 Newyorčanů žijících v níže položených oblastech Velkého jablka. Čeká se, že záplavy způsobené dešti a vzdutým mořem mohou dosáhnout až tří metrů.

V New Yorku se zastavila hromadná doprava

Ve státech Maryland, New York, Pensylvánie a Virginie, Washingtonu a v částech Severní Karolíny byl vyhlášen stav ohrožení. V ohrožených oblastech jsou od pondělí uzavřeny státní úřady, ve službě jsou jen týmy spojené se zajišťováním bezpečnosti v zemi.

Foto: NASA

Hurikán Sandy před úderem na východní pobřeží USA na snímku pořízeném agenturou NASA

Zcela uzavřena byla newyorská burza. "Vznikající nebezpečné podmínky v důsledku hurikánu Sandy příliš ztíží zajištění bezpečnosti našich lidí a pracovišť, přičemž tato bezpečnost musí být naší prioritou," vysvětlil operátor burzy, který předtím počítal s tím, že budou zachovány minimálně elektronické finanční operace. Newyorská burza zřejmě bude zavřená i v úterý.

Oba kandidáti na prezidenta USA, stávající hlava státu Barack Obama a jeho vyzyvatel Mitt Romney, zrušili předvolební mítinky ve Virginii.

Uzavřeny jsou už od pondělí i školy, divadla a obchody.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Řadu obchodů v New Yorku, jako například tento v Riverheadu, obyvatelé vykoupili ve snaze zajistit si zásoby před úderem hurikánu Sandy.

Ochromený New York 

Newyorčané, kteří nebyli vyzváni k evakuaci, si kvůli bouři dělali zásoby, už o víkendu nakupovali potraviny, vodu a baterie. Jiné obchody byly už uzavřené a utěsněné před možnými záplavami po přívalových deštích. Ulice, ve kterých už vanul studený vítr, byly nezvykle tiché.

Od nedělního večera je přerušen provoz newyorského metra i příměstských vlaků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na východě USA se připravují na příchod "mamutí" bouřeVideo: Reuters

Úřady varují, že hurikán bude na některých místech nejspíš porážet stromy a poškozovat budovy. Mezi obyvateli se začaly objevovat i známky paniky. "Jsem nervózní. Je to největší bouře, jaká kdy zasáhla naše město," cituje agentura Reuters osmadvacetiletou absolventku univerzity Lizzie Elstonovou z New Yorku.

Zrušené lety

Společnost U.S. Airways začala omezovat letecké spoje už v neděli večer a celkem počítá se zrušením na 2000 linek. Doufá, že obnoví lety v úterý, ale připouští, že průvodní jevy hurikánu mohou vést i v úterý k narušení letecké dopravy. Společnost se také rozhodla přemístit letadla z očekávané trasy hurikánu, aby se předešlo jejich případnému poškození.

Podobná opatření hlásí podle agentury Reuters také American Airlines, JetBlue Airways Corp, Delta Airlines Inc. a další letecké společnosti. Evropské aerolinky Air France, British Airways a Virgin Atlantic zrušily lety mezi evropskými metropolemi a městy na východě Spojených států včetně New Yorku, Baltimoru, Newarku, Washingtonu, Bostonu a Filadelfie. Celkem má být zrušeno 7100 letů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám