Hlavní obsah

USA se bojí kubánských agentů v Caracasu

Tajné diplomatické depeše zveřejněné na serveru WikiLeaks ukazují velikost obav z vazeb Venezuely s Kubou. Strach vzbudilo především působení kubánských agentů ve Venezuele, kteří mají přístup přímo k prezidentu Hugo Chávezovi, tvrdí ve středu BBC s odkazem na španělský list El País, který má přístup k dokumentům.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

O působení kubánských agentů a špiónů v zemi dlouho hovořila venezuelská opozice, Spojené státy to ale nikdy nekomentovaly. Už v roce 2006 ale americký velvyslanec v zemi William Brownfield psal, že kubánští špióni mají přímý přístup k Hugo Chávezovi.

Podle něj mají rozvědky obou zemí těsné vztahy. “Kubánští agenti cvičí Venezuelce na Kubě i ve Venezuele, provádějí jejich politickou indoktrinaci a dávají jim instrukce.“

Podle něj to představuje přímé nebezpečí pro zájmy USA: „Venezuelské tajné služby patří k těm nejvíce nepřátelským vůči Spojeným státům na této polokouli, ale postrádají schopnosti expertizy, které jim mohou dát kubánské služby.“

V roce 2010 zase velvyslanectví uvádělo, že kubánští agenti přímo řídí špionážní operace vůči americkému velvyslanectví v Caracasu.

Velvyslanec dokonce uvedl, že rozvědky obou zemí „navzájem soupeří o pozornost venezuelské vlády“.

Velvyslanectví nezískalo žádné ověřitelné informace, že by snad Kubánci působili ve venezuelské armádě, ale objevily se zprávy, že cvičí ochranku prezidenta Cháveze. Kubánci ale měli velký vliv na podobu zemědělské politiky a také ovlivnily podobu občanských průkazů.

V zemi ale hlavně působí kubánské setry a lékaři, kterých je tam několik desítek tisíc.

Venezuela za služby poskytuje Kubě ropu.

Reklama

Výběr článků

Načítám