Hlavní obsah

USA schválily první volně prodejnou antikoncepční pilulku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká vláda schválila vůbec první volně prodejnou antikoncepční pilulku. Stalo se tak krátce poté, co americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ve čtvrtek oznámil, že antikoncepční pilulka Opill bude pro všechny ženy dostupná bez lékařského předpisu. Její výrobce uvedl, že by se na pultech lékáren měla objevit začátkem příštího roku. Informuje o tom například britská zpravodajská televize BBC.

Foto: Perrigo, Reuters

Volně dostupná antikoncepce Opill by mohla být k dispozici už příští rok.

Článek

Spojené státy se tak připojily k více než stovce zemí po celém světě, které umožnily volný prodej antikoncepčních pilulek.

„Pokud je denní perorální antikoncepce používána podle návodu, je bezpečná a očekává se, že bude v prevenci nechtěného otěhotnění účinnější než v současnosti dostupné antikoncepční metody bez lékařského předpisu,“ uvedla Patrizia Cavazzonihová, ředitelka Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv.

Ve svém prohlášení FDA uvedl, že tato pilulka pomůže snížit překážky, které ženám brání v přístupu k antikoncepci. Podle lékařů navíc neobsahuje estrogen, díky čemuž má mít méně vedlejších účinků a zdravotních rizik.

Ne všichni souhlasí

Antikoncepci by neměly používat ženy, které mají v anamnéze rakovinu prsu. Řada vědců se kvůli tomu obává, že mladí lidé nebo osoby „s omezenou gramotností“ nebudou schopni těmto doporučením porozumět a budou ji používat i tehdy, kdy by se jí měli spíše vyhnout.

Členové výboru, který se schválením pilulky zabýval, ovšem tento argument smetli ze stolu, protože se shodli na tom, že ženy, které mají rakovinu prsu, jsou již pravděpodobně v kontaktu se svými lékaři a vědí, že by hormonální antikoncepci neměly užívat.

Lidé to vítají

Odborníci také dodávají, že ženy se při snaze získat pilulku někdy setkávají se stigmatizací a ostudou, kterou cítily ze strany poskytovatelů zdravotní péče a rodičů.

S podobnou stigmatizací se setkala například devatenáctiletá Dyvia Huitronová, která o přístup k antikoncepční pilulce bojovala tři roky.

Dyvia vyrůstala v převážně hispánské komunitě v pohraničním městě McAllen v Texasu a  poprvé se pokusila získat pilulku v 16 letech, kdy začala být sexuálně aktivní. Rodiče jí to ale zakázali, protože se obávali, že ji antikoncepce přiměje k rizikovějšímu sexuálnímu chování.

V 18 letech pak Huitronová odešla na vysokou školu v Alabamě, kde je úřady stanovený věk dospělosti na 19 let. Znamenalo to tedy, že i tam by musela mít souhlas svých rodičů. Musela si tedy počkat další rok, než dovrší alabamské plnoletosti.

„Moji rodiče mě měli, když byli teenageři, takže to byla jedna z mých největších obav,“ uvedla Dyvia v rozhovoru pro BBC. „Chtěla jsem tedy udělat všechno pro to, abych zabránila stejnému výsledku. Musela jsem ale kvůli tomu zdolat několik překážek,“ dodala.

Polovina nechtěných těhotenství

Někteří lékaři a aktivisté tvrdí, že zpřístupnění antikoncepce bez lékařského předpisu bude mít pro ženy řadu zdravotních výhod, a to včetně snížení počtu nechtěných těhotenství.

Podle některých studií je totiž v USA až téměř polovina těhotenství nechtěných.

Rozhodnutí FDA ve čtvrtek pochválilo několik lékařských a zájmových skupin, včetně neziskové organizace Advocates for Youth (Obhájci mládeže) prosazující práva na reprodukční zdraví, která schválení označila za „dlouho očekávané“.

Iowa zakázala potraty už po šesti týdnech těhotenství

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám