Hlavní obsah

USA při náletu v Jemenu zabily strůjce útoku na loď USS Cole

• Aktualizováno

Radikál Džamál Badáví, jeden ze strůjců útoku proti americkému torpédoborci USS Cole v roce 2000, zemřel při americkém náletu v Jemenu. V neděli to na Twitteru potvrdil americký prezident Donald Trump.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Jemenský radikál Džamál Badáví na archivním snímku.

Článek

K atentátu se v roce 2002 přihlásila teroristická síť Al-Káida. „Naše skvělá armáda učinila za dost spravedlnosti pro naše hrdiny, kteří byli zabiti a raněni zbabělým útokem na USS Cole,“ napsal prezident na Twitteru.

Podle amerického velení se letecký úder na cíl v provincii Maríb na východě Jemenu uskutečnil již v úterý. Badáví byl za útok v Adenu z října roku 2000, při kterém zahynulo 17 amerických námořníků, odsouzen k trestu smrti, následně mu byl trest snížen.

Z věznice v Jemenu ale radikál dvakrát uprchl, poprvé v roce 2003 a podruhé v roce 2006. Za informace vedoucí k jeho zadržení byla vypsána odměna pět milionů dolarů (113 milionů Kč).

Foto: Profimedia.cz

Torpédoborec USS Cole 12. října 2000 v přístavu Aden čerpal pohonné hmoty, když do něho najel člun naložený stovkami kilogramů výbušnin. Kromě dvou útočníků zahynulo 17 námořníků a 38 jich utrpělo zranění. Badáví údajně obstaral v Saúdské Arábii člun později použitý k útoku a zajistil jeho přepravu do adenského přístavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám