Hlavní obsah

USA potřetí vypustily supertajný bezpilotní raketoplán

– Mys Canaveral • Aktualizováno

Spojené státy podle DPA v úterý vypustily bezpilotní kosmický raketoplán X-37B. Jde už o třetí let stroje. Jeho předchozí mise byla označena za tajnou, i když ji Pentagon deklaroval jako let na otestování schopností raketoplánu. Spekuluje se, že slouží ke špionážním účelům. Při předchozím letu strávil X-37B v kosmu místo plánovaných 270 dní celých 469.

Foto: ČTK/AP

Raketa Altas V vynáší vojenský bezpilotní raketoplán X-37B.

Článek

Společnosti Lockheed Martin a Boeing, které stroj společně vyvinuly, start schválily s tím, že nepředstavuje žádné riziko. Původně měl X-37B vzlétnout už 4. října a vynést satelit GPS, ale nestalo se tak kvůli úniku paliva.

Foto: USAF/NASA

Archivní záběr stroje X-37B

Raketoplán se z předchozí mise vrátil 16. června 2012. [celá zpráva]

Generál William L. Shelton z vesmírného velitelství letectva prodloužení mise i celý její průběh označil na mimořádný úspěch.

Foto: USAF/NASA, ČTK/AP

Archivní záběr stroje X-37B

USA odmítají o projektu X-37B sdělit podrobnosti s tím, že je tajný, tvrdí však, že neporušuje konvenci zakazující umisťování zbraní do kosmu. Údajně měl předchozí let sloužit jako test nových kosmických technologií. Objevily se spekulace, že byl raketoplán použit ke špionáži čínského satelitu, ale letectvo USAF to popřelo s tím, že raketoplán i čínský satelit se pohybovaly na různých orbitách.

Foto: Scott Audett, Reuters

Raketa Altas V vynáší vojenský bezpilotní raketoplán X-37B

Nadále ale panuje podezření, že raketoplán může být využit k vyřazení nepřátelských satelitů z činnosti nebo k ovlivňování jejich funkčnosti či k dopravě zbraní na oběžnou dráhu.

X-37B je dlouhý devět metrů a vynáší ho do kosmu raketa Atlas V.

Reklama

Výběr článků

Načítám