Hlavní obsah

USA odloží stažení vojáků z Iráku

Novinky, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Plánované snížení počtu amerických vojáků v Iráku bude odloženo, naznačil v pondělí ministr obrany Spojených států Robert Gates. Podle loňského plánu vrchního velitele USA v Iráku generála Davida Petraeuse měl Washington do července ze země stáhnout asi čtvrtinu vojáků.

Článek

Generálův plán počítal s odchodem pěti z celkových dvaceti brigád působících v Iráku. Nedávno ovšem i Petraeus vyzval ke zhodnocení kroku v delším časovém horizontu. Gates návrh podpořil.

"Nějaký čas na konsolidaci a zhodnocení zřejmě dává smysl,“ řekl Gates s tím, že o konkrétní délce se teprve uvažuje.

Gatesova pondělní slova nabádající k opatrnosti kontrastují s optimistickými poznámkami, jež vyslovil před americkými oddíly při své víkendové návštěvě Bagdádu. "Učinili jste změnu: Al-Kajda je usměrněna, povstalci kooptováni a míra násilí výrazně nižší,“ řekl.

Minulý rok posílil prezident George Bush americkou přítomnost v Iráku o pět brigád. Jednu pak v prosinci stáhnul. Další čtyři měly odejít do července, čímž by v zemi zůstalo okolo 130 000 vojáků, tedy stejně jako počátkem 2007.

Násilností v Iráku sice ubylo, ale stále jsou na denním pořádku. Jen v severním Iráku zahynulo během neděle při různých útocích 50 lidí. V pondělí zahynulo při dvou bombových útocích v Bagdádu nejméně 14 osob a další desítky se zranily.

Reklama

Související články

Gatese přivítala v Iráku další vlna násilí

Nedělní neohlášená návštěva amerického ministra obrany Roberta Gatese v Iráku se neobešla bez vražedných útoků. Téměř současně s Gatesovým příjezdem explodoval...

Výběr článků

Načítám